Obstaja veliko načinov, na katere lahko strokovnjaki preučujejo vedenje divjih živali. Eden je, da si posameznik skuša pridobiti zaupanje živali, ob čemer lahko samo upa, da se bo žival v njegovi družbi počutila tako udobno, da vedenja zaradi njegove prisotnosti ne bo spreminjala. Znanstveniki si lahko pomagajo tudi s kakšno napravo, ki zbira podatke, čeprav lahko tudi te vplivajo na drugačno obnašanje.

Pomoč mikročipov

Med najboljšimi (in najbolj neopaznimi) načini zbiranja informacij je mikročip, ki ga živalim vsadijo pod kožo, kar je zadnja leta tudi že stalna praksa pri domačih ljubljenčkih. Problem je le ta, da je treba priti dokaj blizu živali, da dobiš podatke s čipa. Tako so raziskovalci prišli do izboljšane ideje – med skupino živali, ki jih zanimajo, pošljejo daljinsko vodenega robota, opremljenega z napravami, s katerimi lahko zbirajo želene podatke. Robota so preizkusili v družbi kraljevih pingvinov in ugotovili, da je ta metoda zbiranja podatkov za živali veliko manj stresna.

Ko se mu približa človek, pingvinu srce v povprečju v eni minute bije dodatnih 35-krat, ob prisotnosti roverja oziroma robotskega vozila pa jim je srce dodatno bilo le 24-krat v minuti. Prav tako so se pingvini pred človekom umaknili za okoli 43 centimetrov, pred roverjem pa le za okoli osem, v prisotnosti robota pa so se veliko hitreje vrnili v prejšnje, normalno psihološko stanje.

(Foto: Yvon Le Maho/Nature Methods)

Sprejeli so ga za svojega

Znanstveniki so robota sčasoma še bolje prilagodili okolju, v katerega so ga poslali – preoblekli so ga namreč v majhnega pingvina, s čimer se je popolnoma zlil z okolico. »Mladički in odrasli pingvini so celo komunicirali z robotom, tako da se je lahko brez večjih težav in povzročanja stresa pridružil skupini,« je za Guardian razložil raziskovalec Yvon Le Maho.

Strokovnjaki se zavedajo, da z robotom ne bodo mogli v vsaki situaciji priti do želenih podatkov, je pa to zagotovo odličen nov način zbiranja podatkov o vedenju živali. Več o zbiranju podatkov s pomočjo vodenega robota si lahko preberete na strani Nature Methods.