V letošnji sezoni je Hamilton dosegel že deseto zmago in peto zaporedno, z novimi 25 točkami pa je še povečal naskok v skupnem seštevku pred moštvenim sotekmovalcem in tekmecem Rosbergom. Zdaj ima že 316 točk, nemški dirkač jih ima 292. Daleč za njima je Ricciardo z 214.

Tudi ameriška avantura - zaradi visokih stroškov potovanja sta v Evropi ostali najrevnejši ekipi formule 1 Marussia in Caterham, tako da je bilo v Teksasu na startu skromnih 18 dirkalnikov - se je razpletla kot večina sezone. V ospredju sta bila oba Mercedesova dirkača, tokrat brez posebnih medsebojnih zapletov ali pretesnih prehitevanj, spet pa je zmagal Hamilton in naredil še en korak do naslova svetovnega prvaka.

Zasledovalcu Rosbergu bo počasi zmanjkalo dirk za preobrate, saj sta do konca sezone le še dve, res pa je, da bo letos boj odprt povsem do zadnje dirke, na kateri bodo v Abu Dabiju prvič podeljevali dvojne točke. Po današnjem razpletu je tudi že jasno, da svetovnega prvaka še ne bo mogoče okronati že v Sao Paulu; razlika 24 točk namreč pomeni, da bi Hamilton, tudi ob morda zanj idealnem scenariju (zmaga in Rosbergova ničla) prišel na +49, a na zadnji dirki bo zmagovalec dobil kar 50 točk in zato bo svetovni prvak znan šele 23. novembra.

V Austinu je za edino resnejše razburjenje poskrbela nesreča Adriana Sutila in Sergia Pereza v uvodnem krogu. Zaradi odstranjevanja delčkov razbitih dirkalnikov, voznikoma se ni zgodilo nič, so morali na stezo poslati varnostni avto. A že takrat sta bili srebrni puščici v ospredju, prevlada pa se je nadaljevala tudi po tem, ko je bila steza spet odprta za dirkanje.

Rosberg si je v soboto sicer priboril najboljše startno izhodišče, toda odločitev je padla v 24. krogu. Takrat drugi Britanec je z napadom tudi nekoliko presenetil prvega Rosberga, Nemec je ostal brez pravega odgovora in ta manever je odločil vrtni red na koncu, saj ga niso spremenili niti postanki v boksih.

V ozadju boja za zmago med srebrnima je zadnja stopnička pripadla Ricciardu, ta je tretji tudi v skupnem seštevku, ki pa se je moral za stopničke kar potruditi, saj sta bila blizu tudi Williamsova dirkača Brazilec Felipe Massa in Finec Valtteri Bottas. Kot šesti je nekoliko bolj zaostal Fernando Alonso, sedmi pa je bil svetovni prvak Sebastian Vettel, ki pa je zaradi menjave motorja pred dirko kot zadnji startal iz boksov.

"Hvala moštvu, imel sem zelo dober avto. Pa tudi navijači tukaj so izjemni, zares se v Teksasu počutim odlično," je na zmagovalnem odru dejal presrečni Hamilton. Britanec je imel kar precej razlogov za veselje; ob novem dobljenem internem dvoboju z Rosbergom se je, med drugim, tudi izenačil po številu zmag v zgodovini formule 1 z Alonsom. Zdaj jih imata oba po 32, pred njima pa so le še sedemkratni svetovni prvak Michael Schumacher z 91 zmagami, Francoz Alain Prost z 51, Brazilec Ayrton Senna z 41 in kot Hamiltonu najbližji še aktivni voznik Vettel z 39.

Sezona se bo s predzadnjo postajo nadaljevala že čez teden dni v brazilskem Sao Paulu.