Osrednja atletska vest konca tedna je bil včerajšnji newyorški maraton, ki je na tisoče maratoncev pospremil s težkimi vremenskimi razmerami (zmagovalca sta bila Kenijca Mary Keitany pri ženskah in Wilson Kipsang pri moških). Kot blisk je v maratonskih krogih med prazniki udarila še ena novica. Po poročanju spletnega portala RunBlogRun je bila pozitivna na dopinškem testu najboljša maratonka zadnjih dveh let Rita Jeptoo. Na kenijski atletski zvezi so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili, da so prejeli pozitivni vzorec A. Ker je atletinja zanikala kakršno koli uporabo dopinga, bodo rezultati uradni, ko bodo znani rezultati vzorca B. Kenijska atletinja naj bi si pomagala z eritropoetinom, dodatkom, ki je v preteklosti kosil tudi na slovenski sceni, saj sta bili zaradi EPA suspendirani tudi Jolanda Čeplak in Helena Javornik.

Rita Jeptoo se je v maratonsko zgodovino vpisala letos, ko je ubranila zmagi v Chicagu in Bostonu, dveh maratonih največje šesterice na svetu, v kateri so še preizkušnje v Berlinu, Londonu, New Yorku in Tokiu. V skupnem seštevku najprestižnejših maratonov je osvojila 100 točk ter si priborila nagrado v višini pol milijona ameriških dolarjev. Kako se bo razpletla zgodba o veliki denarni vsoti, za zdaj še ni znano.

Da je Rita Jeptoo izvrstna maratonka, je pokazala leta 2004, ko je zmagala v Stockholmu in Milanu, kjer je tekla pod mejo dveh ur in pol, ki ločuje vrhunske maratonke od najboljših. Leto kasneje je tekmovala na svetovnem prvenstvu v Helsinkih, kjer je zasedla sedmo mesto. Na Finskem je z rekordom svetovnih prvenstev zmagala Paula Radcliffe (2,20:57), najboljša Kenijka pa je bila na drugem mestu Catherine Ndereba.

Rita Jeptoo se je med maratonske prvokategornice vpisala leta 2006, ko je zmagala na bostonskem maratonu, istega leta pa je bila najboljša tudi na pariškem polmaratonu. Leta 2008 je bila v Bostonu in New Yorku tretja in četrta, potem pa se je za tri leta umaknila z asfaltnih cest, saj se je posvetila materinstvu. Prvič je vnovič nastopila leta 2011 v Rotterdamu, kjer je zasedla peto mesto. Med legende se je vpisala v zadnjih dveh sezonah, ko je dobila štiri prestižne maratonske preizkušnje.

»Najbolj se mi je vtisnila v spomin prva zmaga na bostonskem maratonu. Spominjam se, kako sem se znašla na vodilnem položaju. Zelo stresno je bilo razmišljati, kako obdržati prednost ter si priboriti prvo veliko mednarodno zmago. Uspelo mi je po zaslugi izjemne publike, ki me je bodrila ob progi. Zato ima bostonski maraton zame posebno mesto v mojem srcu,« pravi Rita Jeptoo. Inspiracijo za tek je črpala od nekdanje vrhunske maratonke Tegle Laroupe.

Kenijska atletinja je v preteklosti veliko trenirala v Italiji. Eden od razlogov, zakaj se na Apeninskem polotoku počuti dobro, je, da je velika ljubiteljica mode. Ima zanimiv hobi, ki je prav tako povezan z modo. Rada namreč plete, največ njenih izdelkov pa nosi mož Noah Busienei, nekdanji kenijski atlet na 1500 m, ki je tudi trener svoje žene, s katero vsaj v zadnjih dneh preživljata težke trenutke.