Hokejisti Olimpije odhajajo na reprezentančni premor z zadnjega mesta v EBEL. Na dosedanjih šestnajstih tekmah so zmagali trikrat, kar je malenkost boljši izkupiček kot lani ob istem času. Očitno bo letošnja zima zelo podobna zadnji, ko je bila Olimpija daleč od uvrstitve v končnico.

Ljubljančani pa so ob zadnjem koncu tedna naposled nakazali dvig forme. Že v petek jim je doma uspela najboljša tekma sezone, ko je s 3:2 padel Gradec. To je bila sploh prva letošnja odmevnejša zmaga Olimpije, saj je Gradec moštvo z vrha lestvice in v Tivoliju ni igral slabo. Trenerju Fabianu Dahlemu se je obrestovalo, da je premešal postavo in praktično vso tekmo igral na vse štiri napade. Prvi gol v EBEL je zabeležil mladi up Aljaž Uduč, ki ga je Dahlem takoj po tekmi opozoril, naj ne poleti previsoko. Vzdušje v garderobi je bilo v petek še posebno veseljaško, saj so se skoraj do službenega tivolskega vhoda slišali glasni zvoki večinoma balkanske glasbe.

A tovrstni trenutki navdušenja so v Tivoliju sila redki. Že včeraj je bila slika obrnjena, ko je v goste prišel Dunaj, vodilno moštvo dosedanjega dela odprtega avstrijskega prvenstva. A Dunajčani se v Ljubljani niso predstavili v najboljši luči, kar gre morda pripisati skorajšnjemu četrtfinalu v ligi prvakov, na katerega se Avstrijci resno pripravljajo. Gostje Tivolija so sinoči igrali precej rezervirano, Olimpija pa je zamudila veliko priložnost, da bi vzela vsaj točko, potem ko je predvsem v zadnji tretjini spet zapravila številne priložnosti z igralcem več. In ravno »power play« je v tej sezoni ena najbolj kritičnih točk pri Olimpiji.

Delež uspešnosti je zdaj padel že na okoli šest odstotkov, kar je z naskokom najmanj v ligi. Medtem ko moštva zmagujejo ravno takrat, ko imajo prednost na ledu, je pri Olimpiji problem že postavitev in vhod v napadalno tretjino, da ne govorimo o tem, da moštvo prostora za in pred nasprotnikovimi vrati skorajda ne izkorišča. Zaradi slabega odstotka z igralcem več je Olimpija zapravila že kar nekaj točk, verjetno pa se le redki obiskovalci tivolskih tribun spomnijo, da je bil v tem elementu igre nazadnje uspešen Miha Logar pred mesecem dni proti Albi. Statistika pravi, da je Olimpija doma zapravila celo 37 tovrstnih priložnosti, kar je za nastopanje v EBEL enostavno preveč.

Trener Dahlem večji del sezone razlaga, da z igro z igralcem več ni zadovoljen, včeraj pa je sploh prvič opazil napredek. »Verjetno nekateri novinarji mislite drugače, a tokrat smo bili res milimetre oddaljeni od zadetka ob številčni prednosti. Res pa je, da se ravno tukaj opazi razlika v kakovosti v moštvu. Kljub vsemu sem zelo ponosen na zadnji tekmi proti Gradcu in Dunaju. Verjamem, da enako čutijo tudi pravi navijači Olimpije,« je dejal Fabian Dahlem in dodal, da bo moštvo med dvanajstdnevnim premorom predvsem odpočil. Počivali pa ne bodo reprezentanti, ki jih je selektor Matjaž Kopitar vpoklical za prihajajoči turnir evropskega izziva, ki bo od četrtka do sobote v Ljubljani. Včeraj zvečer še ni bilo znano, kakšen bo končni seznam reprezentance, a kot je slišati, se bosta izbrani vrsti priključila tudi Gregor Koblar in Žiga Pešut, ki sta bila sprva predvidena kot rezervi. Zagotovo pa na današnji zbor ne bo napadalca Roka Leberja, ki si je ravno včeraj poškodoval prst.

EBEL, 16. krog: Olimpija – Dunaj 1:2 (1:2, 0:0, 0:0, gledalcev 700; 0:1 Fouchalt 9, 0:2 Naglich 10/PP1, 1:2 Bishop 16), Beljak – Linz 5:4 v podaljšku, Salzburg – KAC 4:0, Gradec – Bolzano 6:1, Znojmo – Dornbirn 8:3, Innsbruck – Alba 1:3, 15. krog: Olimpija – Gradec 3:2 (0:0, 1:1, 2:1, gledalcev 800; 1:0 Uduč 28, 1:1 Werner 35, 2:1 Bishop 53, 3:1 Hebar 55, 3:2 Kelly 59/PP1), Bolzano – Alba 3:4 po kazenskih strelih, Znojmo – Beljak 6:1, Dornbirn – Innsbruck 2:1, zaostali tekmi 5. kroga: Dunaj – KAC 2:5, Salzburg – Linz 5:3, vrstni red: Dunaj (+1) 28, Salzburg 25, Gradec 22, Alba in Linz (-1) po 20, Znojmo 18, Bolzano in Beljak (+1) po 15, KAC (-1) 14, Innsbruck (+1) 13, Dornbirn (+1) 9, Olimpija 6. Pari prihodnjega kroga, petek, 14. novembra, ob 19.15: Olimpija – Dornbirn, Bolzano – Salzburg, KAC – Innsbruck, Beljak – Alba, Dunaj – Znojmo, Linz – Gradec.