Slovenija je z odliko izpolnila prvi del naloge na poti do sklepnega turnirja stare celine na Poljskem, po sredini zmagi nad Slovaško v Kopru z 31:25 je zanesljivo slavila še v latvijskem Dobeleju, po 100-odsotnem izkupičku pa se lahko začne mirno pripravljati za reprezentančni vrhunec v sezoni 2014/15 – nastop na svetovnem prvenstvu januarja prihodnje leto v Katarju.

Slovenija bo naslednji kvalifikacijski tekmi za EP imela konec aprila in v začetku maja prihodnje leto, ko bo igrala dve tekmi s Švedsko, v prvi polovici junija pa jo nato čakata še zadnji dve preizkušnji: gostujoča tekma na Slovaškem in domača z Latvijo.

Slovenski selektor Boris Denić pred dvobojem na Baltiku ni imel mirnega spanca. Že pred začetkom krajših priprav za uvodni kvalifikacijski tekmi ni mogel računati na tri poškodovane zunanje igralce, Boruta Mačkovška, Sebastiana Skubeta in Jureta Dolenca, na zadnjem treningu pred dvobojem v Dobeleju pa je močno bolečino v zadnji stegenski mišici na desni nogi začutil še steber obrambe in krožni napadalec Matej Gaber. Zdravniška služba z zdravnikom Sašem Đurićem na čelu ga je usposobila, tako da je od prve minute zaigral v obrambi, njegovo mesto v napadu pa je v uvodni napadalni postavi zasedel Uroš Bundalo.

Kar 212 centimetrov visoki latvijski orjak Dainis Krištopans, ostrostrelec slovaškega Tatrana iz Prešova in eden najbolj »želenih« evropskih rokometašev v tem trenutku, je bil glavna tarča slovenskih rokometašev v obrambi. V prvi polovici tekme, ki je bila v tem dvoboju tudi prelomna, je bil povsem pod njihovim nadzorom, edini gol je dosegel šele v 19. minuti, a najbolj pomembno je, da so Denićevi izbranci od prve do zadnje minute prikazali zavzeto in zrelo predstavo ter imeli škarje in platno v svojih rokah.

Latvijci so bili v prvem polčasu povsem nemočni, v drugem pa prav tako niso bili kos slovenskim rokometašem, ki so – potem ko so razrešili vse dvome o zmagi – nekoliko znižali »frekvenco« svojih obratov. V 34. minuti so povišali na 23:13, njihova najvišja prednost pa je znašala 12 golov (30:18 in 32:20).

»Tekmo smo nadzorovali od prve do zadnje minute, prav vsak igralec pa je prispeval svoj delež k zmagi. Ekipa se je predstavila v lepi luči in pokazala vso svojo raznolikost v igri. Na tekmi je bilo veliko golov iz nasprotnih napadov, hitrih akcij, obramba je bila na visoki ravni, svojim varovancem čestitam za predstavo v Dobeleju,« je povedal selektor Boris Denić. Svoje je dodal še Miha Žvižej, ki je dosegel dva zadetka: »Fantje smo stopili skupaj od samega začetka tekme. Vedeli smo, da moramo biti zbrani. Le v uvodnih dveh, treh minutah smo imeli nekaj težav, nato pa smo postopoma dvigovali raven naše igre in zanesljivo zmagali.«

Izida v skupini 3, drugi krog: Slovaška – Švedska 23:33 (15:16), Latvija – Slovenija 28:39 (13:21), vrstni red: Švedska in Slovenija po 4, Slovaška in Latvija po 0. sta, dek