V Športnem parku Virtus v Šmarci so člani kamniškega Športnega društva Grbina ta konec tedna končali urejanje prvega dela prvega slovenskega trening centra za smučarje in deskarje prostega sloga. »Park bo namenjen tudi popularizaciji smučanja prostega sloga in deskanja med najmlajšimi,« poudarja zelo pomembno plat novega centra predsednik Športnega društva Grbina Matevž Stanovnik in dodaja, da je med mladimi zanimanje za izvajanje atraktivnih vragolij prostega sloga na snegu že zdaj zelo veliko.

Trenirali bodo tudi poleti

Za trening v kamniškem parku smučarji in deskarji prostega sloga ne bodo potrebovali snega in bodo lahko na tamkajšnjih trampolinih in umetnih klančinah s posebno plastiko za notranja smučišča vadili vse leto. Ko jih bo pobelil sneg, pa bodo treningi le še prijetnejši in pristnejši, pojasnjuje Stanovnik in dodaja, da bo park smučarjem in deskarjem prihranil marsikatero pot v tujino, kjer zdaj vadijo.

V park so že postavili dva velika trampolina in več drsnih objektov. Najmlajšim so namenili dva trimetrska boxa, za malo večje pa tri petmetrske cevi. V kratkem naj bi se park razširil še nekoliko južneje, in sicer s 25-metrsko in 3,5 metra visoko klančino, razlaga smele načrte predsednik društva, ki ga spodbuja dobro sodelovanje s kamniško občino in njenim zavodom za turizem in šport. Zato verjame, da jim bo v bližnji prihodnosti uspelo urediti mini snežni vadbeni park, kakršnega so do lani imeli na Krvavcu, tudi na Veliki planini, še zlasti, ker naprave za tak mini park na snegu že imajo.

Park Virtus v Šmarci je osvetljen in kajpak tudi ograjen, saj bi bila vadba na napravah brez nadzora nevarna in zato ni dovoljena. Za zdaj bodo na napravah v parku med 16. in 19. uro vadili mlajši člani, stari do osem let, do 21. ure pa starejši.

Park za člane in vse druge

Društvo Grbina šteje nekaj več kot 60 članov, članarina znaša deset evrov. Seveda pa bodo lahko v parku pod nadzorom vadili tudi drugi občani oziroma člani drugih klubov. In ne le smučarji in deskarji, še pojasnjuje Matevž Stanovnik, ki pravi, da se že dogovarjajo tudi s klubi, ki bi lahko v njihovem parku vadili dopoldne.

Čeprav bo park urejen do konca tedna, so ga slovesno odprli že prejšnji teden, ko so člani društva zbrane na slovesnosti presenetili z atraktivnim »trampolin & pipe sessionom« oziroma dih jemajočimi vragolijami in akrobacijami na trampolinu in drugih vadbenih napravah.

Kamniški župan Marjan Šarec pa je na slovesnosti obljubil, da se bodo na občini Kamnik še naprej trudili za višjo in bolj kakovostno raven športnih objektov, saj imajo v občini »številne športnice in športnike, ki si s svojimi neverjetnimi uspehi to tudi več kot zaslužijo«.