Podjetje Virgin Galactic je v lasti britanskega milijarderja Richarda Bransona, ki je z idejo turističnih poletov do roba vesolja privabil številne slavne potnike. Branson je že v petek, ko je izrekel sožalje družini umrlega pilota, napovedal, da bo denar za vstopnice vrnil, če bodo bodoči potniki to želeli.

Med bodočimi potniki številni hollywoodski zvezdniki

Vstopnice po ceni 250.000 dolarjev si je do sedaj zagotovilo okoli 700 posameznikov, med katerimi so številni že sporočili, da jim petkova nesreča ni vzela poguma. Zaenkrat ni še nihče javno razglasil, da si je premislil in želi denar nazaj. Med najbolj znanimi bodočimi potniki poleta na rob vesolja so Ashton Kutcher, Lady Gaga, Katy Perry, Russell Brand, Leonardo DiCaprio, britanska princesa Beatrice, Tom Hanks, Angelina Jolie, Brad Pitt, Lance Bass in Justin Bieber. Slednji je bil ob nakupu vstopnice tako zelo navdušen, da je začel celo načrtovati snemanje videa v vesolju.

Zavedajo se tveganja

Nobeden od zvezdnikov petkove tragedije (še) ni javno komentiral, je pa Branson v preteklosti že dejal, da se »vsakdo, ki se je odločil za ta projekt, zaveda, da gre za rojstvo vesoljskega programa, tako da se tudi zaveda tveganja, ki pride z njim«.

Nesreča turistične vesoljske ladje se je pripetila v petek. Podjetje Virgin Galactic je po twitterju uvodoma sporočilo le, da je vesoljsko plovilo med testnim poletom doživelo resno anomalijo in »SpaceShipTwo« je izgubljena. V nesreči je umrla ena oseba, druga oseba pa je bila poškodovana. Gre za dva pilota, ki sta opravljala poskusen let.