Slovenija je z odliko izpolnila prvi del naloge na poti do sklepnega turnirja stare celine na Poljskem, po sredini zmagi nad Slovaško v Kopru z 31:25 je danes zanesljivo slavila še v latvijskem Dobeleju, po 100-odsotnem izkupičku pa se lahko začne mirno pripravljati za reprezentančni vrhunec v sezoni 2014/15 - nastop na svetovnem prvenstvu januarja prihodnje leto v Katarju.

Slovenija bo naslednji kvalifikacijski tekmi za EP na Poljskem imela konec aprila in v začetku maja prihodnje leto, ko bo igrala dve tekmi s Švedsko, v prvi polovici junija pa jo nato čakata še zadnji dve preizkušnji: gostujoča tekma na Slovaškem in domača z Latvijo.

Slovenski selektor Boris Denić pred dvobojem na Baltiku ni imel mirnega spanca. Že pred začetkom krajših priprav za uvodni kvalifikacijski tekmi ni mogel računati na tri poškodovane zunanje igralce, Boruta Mačkovška, Sebastiana Skubeta in Jureta Dolenca, na zadnjem treningu pred dvobojem v Dobeleju pa je močno bolečino v zadnji stegenski mišici na desni nogi začutil še steber obrambe in krožni napadalec Matej Gaber. Zdravniška služba, na čelu z zdravnikom Sašem Đurićem, ga je usposobila, tako da je od prve minute zaigral v obrambi, njegovo mesto v napadu pa je v uvodni napadalni postavi zasedel Uroš Bundalo.

Kar 212 cm visoki latvijski orjak Dainis Krištopans, ostrostrelec slovaškega Tatrana iz Prešova in eden najbolj "želenih" evropskih rokometašev v tem trenutku, je bil glavna tarča slovenskih rokometašev v obrambi. Ta je bil v prvi polovici tekme, ki je bila v tem dvoboju tudi prelomna, povsem pod njihovim nadzorom, edini gol je dosegel šele v 19. minuti, a najbolj pomembno je, da so Denićevi izbranci od prve do zadnje minute prikazali zavzeto in zrelo predstavo ter imeli škarje in platno v svojih rokah.

Prvo vodstvo na tekmi so dosegli v šesti minuti (3:2), dve minuti kasneje pa povišali na 5:2. Latvijci so jih po uvodnem naletu vse težje dohajali, a Slovenci so bili iz minute v minuto vse bolj samozavestni. Z granitno obrambo - razpoložen je bil tudi vratar Primož Prošt, ki je zbral devet obramb - so povsem onemogočili gostitelje, v napadu pa z duhovitimi in raznovrstnimi akcijami ter številnimi (pol)protinapadi kot za stavo rešetali latvijsko mrežo. Njihovega ritma niso porušile niti številne menjave, njihova prednost je strmo naraščala, najvišjo pa so si priigrali v 26. minuti, ko je bilo 18:10.

Latvijci so bili v prvem polčasu povsem nemočni, v drugem pa prav tako niso bili kos slovenskim rokometašem, ki so - potem ko so razrešili vse dvome o zmagi - nekoliko znižali "frekvenco" svojih obratov. V 34. minuti so povišali na 23:13, njihova najvišja prednost pa je znašala 12 golov (30:18 in 32:20).

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Dragan Gajić z desetimi goli, Gašper Marguč je prispeval šest, Klemen Cehte in Luka Žvižej pa po pet zadetkov.