Stefan Klein in Juraj Vaculik sta prepričana, da bi njuna inovacija lahko popolnoma spremenila osebni prevoz. Vaculik meni, da bi lahko AeroMobil sčasoma postal vsakdanji prevoz za povprečnega posameznika, kar bi prišlo prav zlasti v državah s slabše razvito infrastrukturo cest.

AeroMobil 3.0 je avtomobil, ki so mu dodali zložljiva krila. Klein in Vaculik zagotavljata, da njegove dimenzije omogočajo tako vožnjo po cesti kot tudi parkiranje. »Načrtovali smo ga tako, da bo primeren za vso obstoječo cestno infrastrukturo - po velikosti je podoben limuzini ali večjemu, luksuznemu sedanu,« so zapisali v sporočilu za javnost.

(Foto: Reuters)

Na cesti lahko doseže hitrost okoli 200 kilometrov na uro, ko želi poleteti, pa požene rotor, nameščen na zadnji strani. V zraku lahko ostane okoli štiri ure oziroma preleti pot, dolgo okoli 700 kilometrov. Po navedbah podjetja povprečno porabi 15 litrov goriva na uro. Najnižja hitrost letenja znaša 60 kilometrov na uro, najmanjša vzletna hitrost pa 130 kilometrov na uro. Dolg je šest metrov, širok pa 8,2 metra. Izpraznjen tehta 450 kilogramov, sprejme pa lahko dva človeka.

Najpomembnejša je svoboda gibanja

AeroMobil najverjetneje ne bo izpolnil pričakovanj navdušencev nad znanstveno fantastiko, saj za vzlet potrebuje okoli 200 metrov prostora, pa pristanek pa okoli 50 metrov. To pomeni, da lahko tudi to vozilo ostane ujeto v gneči na cesti – tudi če bi bil navpičen vzlet možen, bi nemudoma pokuril kar polovico vsega goriva. Klein vendarle pravi, da za vzlet in pristanek nista potrebna ne letališče ne cesta, ampak le zaplata trave ali kmetijska površina.

Klein je sicer vedno sanjal o premagovanju meja, kar je bila tudi zadostna motivacija pri njegovem delu. »Na Češkoslovaškem smo se odlično izučili za pilote, a nismo imeli dovolj svobode, da bi potem lahko kamorkoli šli. Danes pa sem lahko v nekaj minutah v drugi državi. Svoboda gibanja je res DNK tega projekta,« je pojasnil.