Praznovanje noči čarovnic je tudi pri nas postala priložnost za maskiranje in zabavo. Ima pa omenjeni praznik sicer keltski izvor, uveljavljen pa je predvsem v angleško govorečem svetu. Izvor omenjenega praznika pa najdemo tudi v današnji Mehiki, kjer so Azteki med 31. oktobrom in 2. novembrom častili življenja umrlih.

Kljub množičnim praznovanjem po vsem svetu pa halloween le ni povsod sprejet. The Daily Mail namreč piše, da Katoliška cerkev ni nad njim prav nič navdušena. Vatikan naj bi namreč pozival vernike, naj »halloween« zamenjajo za »holyween« (noč svetnikov), ko bi se otroci našemili v svetnike in zvečer molili.

Predstavniki cerkve so na določenih konferencah pogosto izpostavljali nevarnost za mlade, saj je v tem času veliko več dejavnosti raznih kultov in sekt. Oče Aldo Buonaiuto iz Združenja za izganjanje hudiča je na nedavni konferenci v Rimu dejal, da je v oktobru zaznati veliko več dejavnosti demonov, kar naj bi bilo prav po zaslugi noči čarovnic. Na dan naj bi prejeli preko 40 klicev zaskrbljenih staršev, piše The Daily Mail. Poudarja, da se večina ljudi na ta dan že mogoče zabava, vendar so v ozadju tudi veliko temačnejši rituali, od žrtvovanja živali in uničevanja svetišč do kraje človeških kosti.