Takšne rešitve so nadvse uporabne, saj z njimi zmanjšamo število potrebnega pohištva in kar najbolj izkoristimo prostor, ki je na voljo. Večnamensko pohištvo je še posebno praktično v manjših stanovanjih, ki niso sorazmerna s številom družinskih članov, v garsonjerah in vseh drugih bivalnih enotah, kjer želimo iz dane kvadrature dobiti kar največ prostora, ne da bi se zaradi tega morali odreči udobju.

V omaro vgrajena dvižna postelja

Najpogostejši problem dobre izkoriščenosti prostora je postelja, saj jo navadno uporabljamo le ponoči, medtem ko preostali čas ni izkoriščena, temveč le zavzema dragoceni prostor. To ni opazno v prostornejših domovih, kjer je spalnica namenjena izključno spanju, vendar pa pride do izraza v majhnih stanovanjih in garsonjerah. V takem primeru lahko dnevno sobo čez noč spremenimo v prostor za počivanje in čez dan privarčujemo prostor.

Ker je kakovost spanja izredno pomembna, ni vseeno, kakšno pohištvo izberemo. Ena najboljših izbir je v stensko omaro vgrajena postelja z vzmetnico, opremljena s posebnim mehanizmom, s katerim jo zvečer iz nje spustimo, zjutraj pa dvignemo. Tako postane nemoteč element, na mestu katerega čez dan stojijo kavč, fotelj ali pisalna miza. Nekateri proizvajalci so se specializirali za izdelavo večnamenskega pohištva in ponujajo celo regale za dnevno sobo z vgrajeno posteljo in pisalno mizo, ki jih po potrebi razstavimo v »spalnico« in »delovni kotiček«.

Večnamenski dnevni prostor

Namesto vgradne postelje si lahko omislimo večnamensko sedežno garnituro ali sodobno zasnovan kavč, iz katerega se dodatno ležišče po potrebi izvleče, ali pa modularni sedežni sestav zložimo v drugo obliko. Ležišče, ki nam rabi kot postelja, naj ima kakovostno vzmetenje. Če je možno, izberemo takšno garnituro, ki ima v podnožju predal za shranjevanje posteljnine ali drugih stvari. Tudi klubska mizica je lahko večnamenska – pod pokrovom se skriva prostor za shranjevanje ali pa jo je možno razstaviti in pridobiti dodatne sedeže, na videz klasičen predalnik pa se lahko spremeni v pisalno mizico.

Tudi kuhinjski prostor se lahko prilagaja različnim potrebam, kar je še posebno izrazito v stanovanjih, v katerih kuhinja, jedilnica in dnevna soba tvorijo skupno bivalno enoto. Številni proizvajalci že izdelujejo kuhinjske elemente, ki se nadaljujejo v dnevni prostor in se z njim funkcionalno in estetsko povežejo. Tako so lahko na primer dodatne police sestavni del pulta, ki na videz ločuje oba prostora. Ali pa se kuhinjski otok, ki je pravzaprav monolitni element z vgrajenimi kuhinjskimi elementi, iz delovnega pulta podaljša v nižjo polico, ki tako postane element dnevne sobe. Tako dosežemo kakovostno poenotenje in dopolnjevanje funkcij združenih prostorov.

Otroška soba brez natrpanosti

Večnamensko pohištvo je ključno v otroški sobi, ki je namenjena tako spanju kot tudi delu, učenju in igri, zato so elementi opreme, ki ji lahko spremenimo namembnost, zelo zaželeni. Ker otroške sobe navadno niso prav velike, je postelja lahko zložljiva ali pa ima kolesca, tako da jo lahko izvlečemo izpod pisalne mize in jo zjutraj spet pospravimo nazaj. Če v eni sobi bivata dva otroka, lahko vanjo umestimo praktičen pograd, ki mu z vertikalno rotacijo spreminjamo obliko in eno posteljo po želji umaknemo ob steno. Tako sprostimo prostor za omare, mizo ali dodaten stol. Praktična je tudi povišana postelja, do katere vodijo stopnice ali lestev; pod njo umestimo pisalno mizo za šolarja ali pa elemente za shranjevanje.