Požirek pred zalogajem

Ker je želja po hrani pogosto posledica žeje (oba centra sta v hipotalamusu), je treba najprej preveriti, ali telo dejansko kliče po vodi in ne po hrani. Kozarec vode lahko popestrimo z rezino limone, pomaranče, kumarice, paradižnika, z nekaj lističi mete ali z dvema žlicama svežega naravnega soka, iztisnjenega iz zelenjave ali sadja. Potem počakamo 15 minut; če smo še lačni, je čas za prigrizek, sicer smo potrebovali le tekočino.

Skrbno umivanje rok

Ker se vrsta bolezenskih klic in povzročiteljev prenaša z rokami (virus gripe, povzročitelji prehlada, driske itd.), otroke naučimo (z lastnim zgledom), da si vsakokrat, ko se vrnejo domov, in pred jedjo temeljito umijejo roke, vključno z zapestjem, hrbtiščem rok in predelom ob ter pod nohti. Umivanje z milom (ni nujno, da je antiseptično) naj traja od 15 do 20 sekund neprekinjeno.

Za skupno mizo

Čas, ki ga družina skupaj prebije pred obloženo mizo, po ugotovitvah zdravnikov in psihologov predstavlja pomembno naložbo v zdravje. Otroci, ki jedo skupaj s starši, zaužijejo manj sladkarij, nezdravih maščob in sladkih gaziranih pijač ter tudi manj hitre prehrane. Pri skupnih obrokih sta zaželena sproščenost pri mizi in družinski duh, ki se krepi tudi z vilicami in nožem.

Čevlje pred vrata

S čevlji človek v svoje bivalne prostore prinese prah, umazanijo in bolezenske klice, pa tudi pesticide, insekticide in druge škodljive kemikalije, dim, strupe, pršice in alergene. Izsledki najnovejše raziskave z Univerze v Arizoni so pokazali, da je na zunanjosti čevljev kar 421.000 bakterij. Sezujmo in preobujmo se, predem stopimo v svoje domovanje.

Vlažilnik zraka

Zaprte prostore (bivalne in delovne) redno zračimo in skrbimo za to, da jih večkrat na dan prevetrimo. Preveč suh zrak škodi koži in sluznicam, vodi do prehlada, vnetja dihal, suhe kože, izsušenih, razpokanih ustnic, ki rade krvavijo, vnetij očesne veznice, alergij itd.

Majhni krožniki

Uporabljamo posodo (krožnice, skledice, skodelice, kozarce) manjših dimenzij. Raziskave pričajo, da človek, ki jé iz večjih posod, nehote in nevede zaužije več hrane in pijače. Ker je ukrep psihološke narave, se je mogoče z njegovo pomočjo brez stradanja počasi znebiti odvečnih kilogramov.

Prostovoljstvo

Ne pozabite na hvaležnost in pomoč ljudem v stiski. Prostovoljstvo ugodno vpliva na zdravje, mladostnost in vitalnost. Sodi med učinkovita sredstva proti melanholiji, depresiji in anksioznosti, krepi psihofizično odpornost, veselje do dela in voljo do življenja. Vodi k daljšemu in bolj kakovostnemu življenju, hkrati pa pospešuje tudi blaginjo posameznika, družine in družbe. Ko človek pomaga drugim, pogosto mimogrede, nevede in nehote najbolj pomaga samemu sebi. man