Nepremičninska agencija MKA nepremičnine je na spletni strani časnika Finance nedavno objavila oglas za prodajo zemljišča v Tacnu, na katerem stoji nekdanji dom partijskega funkcionarja Edvarda Kardelja. Štirje dediči po Ivanu Seunigu, ki naj bi ga nekdanja komunistična oblast prisilila, da je vilo Tacen zamenjal za vilo v Rožni dolini, so se očitno odločili, da tacenske vile ne bodo obnovili in jo bodo raje prodali. Za 6600 kvadratnih metrov zemljišča z vilo in pomožnim objektom so postavili ceno kar dva milijona evrov.

Ker je bila prazna, se je v njej zadrževala mladina

Pri enem od dedičev, Jožetu Seunigu, smo želeli preveriti, kako to, da so se odločili za prodajo, in ali pričakujejo, da bodo nepremičnino prodali v kratkem času, a nam je Seunig dejal, da o tem ne bo dajal komentarjev. Direktor MKA nepremičnin Mirko Klemenčič pa nam je povedal, da ciljajo predvsem na investitorje, saj da stare vile zaradi dotrajanosti ni smiselno prenavljati, na istem mestu pa je dovoljena gradnja eno- ali dvostanovanjske hiše.

Vila Tacen, ki jo zakrivajo drevesa in grmovje, je v precej slabem stanju, je Seunig pred tremi leti potrdil za naš časopis. Da je hiša povsem uničena, naj bi bila kriva tacenska mladina, ki se je občasno zadrževala v stavbi. Njena usoda je bila zapečatena takrat, ko se je iz nje izselila uprava za razorožitev in je ostala prazna. Spomnimo, Jugoslavija je Vilo Tacen podržavila leta 1947, njen prvi stanovalec po nacionalizaciji pa je bil Boris Kraigher. Kmalu zatem se je vanjo preselila družina Kardelj, ki je v stavbi bivala skoraj do razpada nekdanje skupne države. Leta 1990 se je v tacensko vilo vselil generalštab slovenske teritorialne obrambe.

V Rožni dolini je naprodaj kar nekaj dragih vil

Čeprav se cena dva milijona evrov zdi kar zajetna, v Ljubljani ne manjka nepremičnin, ki stanejo toliko ali celo več. Po podatkih spletne strani Nepremicnine.net trenutno najdražja nepremičnina na ljubljanskem trgu stane kar 6,25 milijona evrov. Lastnik vilo, ki je bila zgrajena leta 1906, prodaja skupaj s sosednjo vilo. Za katero nepremičnino gre, iz oglasa ni razvidno, je pa prodajalec zapisal, da je nepremičnina v bližini središča mesta in da je ena od vil v celoti prenovljena, druga pa je potrebna prenove.

Na trgu je tudi vila v Rožni dolini, ki je bila zgrajena leta 1921 in prenovljena leta 2012. Prodajalec za to meščansko vilo z osmimi spalnicami, petimi kopalnicami in štirimi parkirnimi prostori zahteva 3,8 milijona evrov, oglas pa pravi, da je zgradba primerna za poslovne namene ali za diplomatsko rezidenco. Gre za stavbo s štirimi etažami, ki se raztezajo na 520 kvadratnih metrih, povezuje pa jih dvigalo.

Petični kupci, ki imajo na bančnem računu 2,45 milijona evrov, si lahko privoščijo tudi novo vilo s 452 kvadratnimi metri v Rožni dolini, ki so jo zasnovali v biroju Bevk Perović arhitekti. Tako imenovana Hiša D ima notranji bazen, savno in razgled na Rožnik, Krim ter ljubljanski grad. Zemljišče je veliko 625 kvadratnih metrov, hišo pa obkroža nasad bambusov brez trave, tako da po zagotovilih prodajalcev zahteva »minimalno ukvarjanje in maksimalni užitek v zelenju«.

Vila Stadion je bila glavni dobitek na loteriji

Med bolj zanimivimi dragimi nepremičninami v prestolnici je tudi vila Stadion za Bežigradom, za katero sta načrte izrisala Jože Plečnik in Emil Navinšek, zgrajena pa je bila v letih 1927 in 1928. Vila z 218 kvadratnimi metri stanovanjskih površin in še 544 kvadratnimi metri zemljišča je naprodaj za 1,17 milijona evrov. Sodeč po opisu je bila vila v Mariborski ulici prenovljena, pripadajo pa ji še vrt, tri garaže in celo bazen.

Zgrajena pa je bila z izjemno zanimivim namenom. V tistem času je Zadruga Stadion namreč zbirala denar za gradnjo Orlovskega (danes Plečnikovega) stadiona za Bežigradom. Eden od načinov zbiranja denarja je bila tudi loterija. Vila Stadion je bila načrtovana in zgrajena kot glavni dobitek II. stadionske loterije, razkriva register kulturne dediščine, v katerem je vila vpisana kot kulturni spomenik državnega pomena. »Čemu bi zidal hišo sam, čemu bi zazidal vanjo vse svoje denarno premoženje, če ga slučajno imaš, čemu bi delal dolgove, če denarja nimaš? Kupi si raje srečko za stadionsko loterijo. Če zadeneš, dobiš hišo za deset dinarjev. Drugje še polževe ne dobiš tako poceni,« so v časopisu Slovenec ljudi vabili, naj z nakupom srečke podprejo gradnjo stadiona in se hkrati potegujejo za povsem novo hišo.