Lojze Ješe je že pred časom dejal, da gre za dobro podjetje in poznavalca lokalnih cest in poti ter pridnega delavca. Ta delavec pa je tudi – Ješetov nečak. Njegovo podjetje pa ni bilo uspešno le v domači krajevni skupnosti, ki jo vodi stric, pač pa tudi pri poslih z Mestno občino Kranj, ki jo je vodil Mohor Bogataj z močno svetniško koalicijo, v kateri sta bila tudi SLS in svetnik Lojze Ješe. V teh poslih so v zadnjih štirih letih za opravljena dela prejeli okoli 600.000 evrov. To pa je za okoli pol milijona več kot v prejšnjih letih. Podjetje je začelo z občino poslovati leta 2008. Vzročne zveze med skokovito rastjo obsega poslovanja in stricem, mestnim svetnikom in krajevnim veljakom, seveda ni mogoče dokazati, časovno pa posli s tem sovpadajo.

Vstopi nečakinja

A očitno je tudi javno razgrinjanje uspešnosti Ješetovih prineslo nov, do zdaj skrit in prefinjen način odvračanja pozornosti od Gradbeništva Ješe – M. Na Cesti talcev v Kranju je zrasel stanovanjski blok, kjer ima poslovni naslov podjetje Ges kl d.o.o. Lastnica podjetja je bila do lani Ana Štromajer, ki je v javnosti sicer bolj znana kot prijateljica politika Luke Mesca (ZL): »Podjetje sem podarila, nikdar pa v času mojega lastništva ni poslovalo z občino.«

Srečna obdarjenka pa je Anja Ješe, ki je tudi nečakinja Lojzeta Ješeta in sestra Mihe Ješeta. Je 100-odstotna lastnica podjetja, v katerem je direktor brat Miha. Podjetje sicer nima zaposlenih, je pa pri poslih z občino sila uspešno. Mestni občini je v zadnjem času izstavilo za 140.000 evrov računov. Po podatkih spletnega portala Supervizor je podjetje opravljalo svoje storitve tudi za KS Mavčiče, KS Čepulje ter KS Golnik. Samo v času pred in po lokalnih volitvah je to podjetje prejelo na svoj račun skoraj 50.000 evrov. Če obiščete stanovanjski blok na Cesti talcev v Kranju, table podjetja ne boste našli, še manj pa kake gradbene mehanizacije. Pa smo vprašali direktorja Miho Ješeta o novem podjetju, ki je v slabem letu prejelo lepo vsoto proračunskega denarja: »Podjetje imamo tudi zaradi razpisov, res pa razen mene ni nihče zaposlen.« Kdo pa potem obnavlja ceste, ureja kanalizacijo in podobno? »To pa podizvajalci.« Kateri pa je največji? »Gradbeništvo Ješe – M,« nam je pojasnil poslovanje dveh družinskih podjetij njun direktor. Preprosto: stric pomaga pri poslih v kraju, in če jih dobi podjetje v lasti nečakinje, nastopi podizvajalec v podobi – nečaka. In tako so v času dosedanje mestne oblasti z občino in krajevno skupnostjo sklepali posle v vrednosti okoli 900.000 evrov. Lojze Ješe letos na lokalnih volitvah ni bil izvoljen v mestni svet na listi stranke SLS. S preferenčnimi glasovi je namreč nosilca liste premagal tretji na listi, ravnatelj Gimnazije Kranj Franc Rozman.