Življenje s kosmatincem še ne pomeni, da mora biti vaš dom videti pust in dolgočasen. Uporabite namige za polepšanje stanovanja in ne žrtvujte stila in dekorativnih elementov. Če imate doma majhne otroke, ki so neprestano živahni, potem veste, da lahko mnoga pravila, ki jih upoštevate pri njih, uporabite tudi za hišne živali. Tako boste v lepem domu skupaj s kosmatincem uživali še mnoga leta.

Trpežno pohištvo in tkanine

Ko izbirate pohištvo za dom, v katerem bivate z domačo živaljo, izberite takšnega s trpežnimi tkaninami, kot so na primer tvid, trpežno usnje, mikrofibra … Vsi našteti materiali bodo dobro skrili madeže in morebitne praske hišnih ljubljenčkov. Čeprav noben material ni povsem neuničljiv, pa se na usnjenem pohištvu praske in druge poškodbe hitro poznajo. Zato je bolje izbrati pohištvo iz trše plastične mase, lesa ali kovine, ki bo vzdržalo obremenitve aktivnih hišnih živali.

Za vzdrževanje lahke talne obloge

Tla v domu so najbolj na udaru kosmatincev, zato izberite takšna, ki bodo ustrezna tako za vas, otroke in tudi živali. Preproge niso primerne, saj se hitro umažejo, vsakodnevno čiščenje pa bi tkanine le poškodovalo. Izberite trpežne talne obloge iz lesa ali vinila. Čeprav je trpežen les videti zelo lep, pa so praske mačjih in pasjih krempeljcev na njem hitro vidne. Zato bo morda še najbolje, da izberete laminat. Izberite talne obloge, ki odsevajo vaš življenjski slog in hišni dekor, a so hkrati enostavne za vzdrževanje in »naključne izzive« vaših ljubljenčkov.

Vzorci in barve za prikrivanje

Stanovanje, ki si ga delite s kosmatincem, je najbolje opremiti z vzorci in barvami, ki so vse kaj drugega kot nežne in nevtralne. Vzorčaste tkanine, stenske obloge in manjše preproge bodo pomagale skriti madeže, dlako in obrabljenost tal, sten in pohištva. Čeprav ne nadomestijo čiščenja, so vzorčaste tkanine kot nalašč za ohranjanje lepega videza doma, ki si ga delimo z živaljo. Za ležišče vaših ljubljenčkov uporabite trpežne tkanine. Če pa kosmatinec rad spi na kavču, tega prekrijte s snemljivo pralno prevleko.

Možnost škode zmanjšajte na minimum

Pri opremljanju doma ne pozabite, da živali uživajo v tekanju naokrog in skakanju, zato je bolje pospraviti občutljiva umetniška dela, vaze, lomljivo steklo, elektronske naprave itd. v zaprte omarice. Dom rajši polepšajte s stenskimi slikami, zbirke pa razstavite v vitrinah ali na stenskih policah. Iz vidnega polja pospravite tudi vse kable, ki napajajo elektronske naprave in bi jih hišni ljubljenček lahko zgrizel. Bolj ko bo vaš dom neuničljiv, srečnejše bo vaše bivanje v družbi kosmatinca.