Če bo s tem na četrtkovi sicer ustanovni seji soglašal mestni svet, bo v koncesijska razmerja glede žičnic vstopil Marprom, ki bi prevzel v upravljanje vse naprave, ne le gondolo, kot je bilo sprva predvideno, je povedal Dubrovski.

Tako po njegovih besedah ne bo obveljala sprva zamišljena ideja, da bi vse skupaj prevzelo občinsko podjetje Pohorje za šport in turizem, pač pa bi šle naprave neposredno v najem Marpromu, ki se sicer v Mariboru ukvarja z javnim avtobusnim prevozom. O morebitnem sodelovanju z zainteresiranim zasebnim vlagateljem Nikom Paukom naj bi se, če bo to potrebno, dogovarjal Marprom.

Formalno se lahko zaplete samo, če predlog ne bi bil sprejet na mestnem svetu

Stečajni upravitelj je danes opravil pogovore tako z vodstvom Marproma kot s Paukom, ki naj bi bil njihov podizvajalec, že v četrtek pa naj bi po njegovih pooblastilih začeli s pripravljalnimi deli. Kot je še dodal, naj bi za te potrebe delo spet dobilo okoli 50 ljudi, torej večina tistih, ki so že doslej delali na žičniškem delu podjetja.

"Formalno se lahko zaplete samo, če predlog ne bi bil sprejet na mestnem svetu, ali pa če si mestna občina premisli," je dejal Dubrovski, ki sam sicer potrebuje še soglasje mariborskega sodišča. Ruška občina, ki podeljuje koncesijo za areške žičnice, naj bi mu zagotovila, da bodo sprejeli enak model kot mariborska, od države, ki ima roko nad koncesijo žičnice Pisker, doslej odziva še ni dobil.

O višini najemne pogodbe še nič znanega

Dubrovski o višini najemne pogodbe za zdaj še ne želi govoriti, saj da še ta ni v celoti usklajena, a verjame, da to ne bo razlog, zaradi katerega se ne bi uspeli dogovoriti.

Stečajni upravitelj je bil danes veliko bolj optimističen glede nadaljnje usode turizma na Pohorju, ne le glede žičnic, tudi glede ostalih zadev. Opravil je namreč precej korektne razgovore s predstavniki DUTB, ki so tik pred stečajem v svojo last prevzeli hotelske zmogljivosti. Tudi na tem področju naj bi bili blizu podpisa pogodbe o najemu hotelov, morda že ta ali naslednji teden. Kdo naj bi to bil, za zdaj ne želijo povedati, po vse verjetnosti pa gre za dogovore s Termami Maribor.

Skorajšnji dogovor je za STA potrdil tudi direktor Marproma Bernard Majhenič, ki ne le, da je optimist glede letošnje sezone, pač pa je v to prepričan. Kot je povedal, so v podjetju že ves čas prepričani, da Pohorje mora ostati celota.

"Stečajni upravitelj nam je obljubil, da bomo najpozneje jutri dobili v podpis pogodbo o začasnem upravljanju, kar pomeni, da bomo prevzeli ljudi in začeli z remontom," je dejal Majhenič in za razliko od Dubrovskega dejal, da ima mariborska občina zdaj mesec dni časa za izvedbo vseh potrebnih pravnih postopkov, vključno s prenosom koncesije na Marprom.

Denar za prevzem žičnic je po njegovih besedah zagotovljen, saj imajo že nekaj časa na računu za to namenjenih 200.000 evrov, v torek pa jim je bilo odobrenih še 250.000 evrov limita. Majhenič je potrdil, da bi lahko sodelovali tudi s Paukom, če bodo z njim dosegli primeren sporazum. To pa po njegovem pomeni, da gospodarska javna služba ne sme biti ogrožena, prav tako pa, da bi sodelovali na dolgi rok, ne zgolj za prihajajočo zimsko sezono.