Ob tem so raziskovalci opozorili, da rezultati zgolj kažejo na nek trend in ne dokazujejo, da je mleko krivo za polomljene kosti. Veliko vlogo igrata tudi telesna teža in alkohol.

Mleko je priporočeno kot vir kalcija, ki naj bi poskrbel za bolj močne kosti, a raziskovalci, ki so iskali povezavo med količino popitega mleka in številom zlomov, so prišli do drugačnih rezultatov, ugotavlja BBC. Skupina švedskih raziskovalcev je analizirala prehranske navade 61.400 žensk med leti 1987 in 1990 ter 45.300 moških leta 1997. Nato so njihova zdravstvena stanja spremljali še več let. Udeleženci raziskave so morali izpolniti vprašalnike, kjer so navedli, kako pogosto v enem letu uživajo določene mlečne izdelke. Nato so spremljali, koliko izmed vprašanih je obiskalo zdravnika zaradi zlomov.

V 20 letih so tiste ženske, ki so popile več kot tri kozarce mleka na dan (okoli 680 ml), pogosteje obiskale zdravnika zaradi zloma, kot tiste, ki so popile manj. »Tiste, ki so popile tri kozarce mleka na dan, so imele 50 odstotkov več možnosti za zlomljen kolk,« je dejal profesor Karl Michaelsson.

V skupini, kjer so zaužili več fermentiranih mlečnih proizvodov (jogurt, sir), so zaznali nižje tveganje za zlome. Michaelsson je prepričan, da je to povezano s sladkorji v mleku, ki naj bi v testiranjih na živalih pospešili staranje. »Rezultati naše raziskave bi lahko pod vprašaj postavili priporočila glede uživanja velikih količin mleka. Vendar pa jih je treba interpretirati z določeno previdnostjo,« je še dodal. Spremembe v prehrani je treba uvesti šele po nadaljnjih raziskavah, je poudaril.

Drugi znanstveniki švedskim raziskovalcem očitajo, da v raziskavi niso upoštevali, koliko so bili prostovoljci fizično aktivni. Tudi indeks telesne mase je izredno pomemben. Vnos majhnih količin kalcija lahko znatno poveča tveganje za osteoporozo, so opozorili.