Na tekmah proti Slovaški in Latviji bi morala Slovenija osvojiti štiri točke.

Nikakor ne bežimo od vloge favorita na obeh tekmah in razen štirih točk nič drugega ne pride v poštev, čeprav bomo obakrat precej oslabljeni. Imamo močno reprezentanco in kar 18 od 21 igralcev nas igra v tujini v močnih klubih. To je velik plus za reprezentanco, tudi na lastni koži sem občutil, kaj pomeni odhod v tujino. Tam dobiš pomembne izkušnje, tako športne kot življenjske, začneš se zavedati, kaj je zares pravi profesionalizem. To bi moral izkusiti vsak športnik, ob tem pa spoznavaš nove ljudi, okolja, kulture...

V Bonifiki ste zadnjo tekmo na klubski ravni odigrali v Cimosovem dresu aprila lani proti Celjanom.

Igrati v rojstnem mestu in to še v reprezentančnem dresu bo poseben občutek, posebno čustveno doživetje. Že pred začetkom priprav v Kopru sem komaj čakal, da se vsaj začasno vrnem tja, kjer mi je najlepše v življenju. Koper je moje mesto, v katerega se bom nekoč za stalno vrnil. Za Koper in ljudi, ki imajo radi rokomet, je reprezentančna tekma super zadeva, s katero se posredno pomaga tudi domačemu klubu. Ko je Cimos igral v ligi prvakov, se boril za naslov slovenskega prvaka in ko je reprezentanca igrala tekme, je bila Bonifika skoraj vedno polna. Upam, da bo tudi proti Slovakom.

V dobrem letu ste nosili drese kar štirih klubov: Cimosa, Dinama iz Minska, Aixa in Picka Szegeda.

Podpis dveletne pogodbe s Pickom je bil zadetek v polno, sekira mi je padla v med. Niti za trenutek mi ni žal, da sem se odločil za Szeged, kajti stvari v klubu in okoli njega so odlično urejene. Szeged je lepo in rokometno mesto, ljudje so prijazni, vse je tako domače. Kamorkoli rokometaši gremo, nam pomagajo, svetujejo, se nam celo prilagajajo... Čeprav Madžari večinoma ne znajo angleško, se trudijo komunicirati z nami v tem jeziku, saj vedo, da je madžarščina za nas pretežka. Poleg angleščine pri komunikaciji večinoma uporabljamo roke (smeh), mimiko, kakšno srbohrvaško besedo... Življenje je sproščeno, tako kot pri nas na Primorskem, kjer je vse »izi« in česar sem tudi vajen. Popolnoma drugačen svet od tistega v Belorusiji.

Tudi v ekipo ste se odlično vključili.

Ekipa me je super sprejela. A ne le mene, tudi preostale novince. Soigralci so izjemni, kaj takšnega še nisem doživel v karieri. Smo kot družina, prava klapa, dihamo drug za drugega, vzdušje je fantastično. Sistem igre španskega trenerja Juana Carlosa Pastorja je podoben tistemu, ki ga treniram že nekaj let, zato nisem imel težav s prilagoditvijo. Vseeno nisem pričakoval, da se bom tako hitro in uspešno vključil, čeprav mi je Pastor kmalu povedal, da mi bo zaupal eno glavnih vlog. In že od začetka sezone sem prvi organizator igre v ekipi.

Po štirih krogih ste z 32 goli drugi strelec lige prvakov, v zadnjem krogu pa ste bili po tekmi proti Kadettnu izbrani tudi v idealno sedmerico.

Verjetno je to najboljši začetek sezone v moji karieri. Večina me ni vajena tako učinkovitega, Kadettnu sem na primer nasul enajst golov, toda trener mi zaupa tudi izvajanje sedemmetrovk. Tega prej nisem bil vajen, a tako se tudi z njimi nabere precej golov. Še sam sem presenečen, da zabijam toliko, kot nisem še nikoli.

V Szegedu vam družbo delata tudi življenjska spremljevalka Tjaša in dobro leto stara hčerkica Ema.

Vesel in srečen sem, da sta bodoča žena in hčerka ves čas ob meni. Zdaj še bolje vem, za kaj se borim in trudim ter da me podpirata moji najdražji osebi. To je enkraten občutek, zaradi njiju je vse lažje. Ob Eminem rojstvu se mi je športno in zasebno življenje precej spremenilo, a na bolje. Prej sem živel le za eno stvar, za rokomet, zdaj pa za dve. Zaradi Eme zdaj bolj uživam tudi v rokometu.

Na pogorišču propadlega Cimosa je zrasel nov klub Koper 2013, ki je trenutno vodilni v 1. B ligi.

Tistim, ki vodijo klub, svetujem, naj vse počnejo pametno in previdno. Za zdaj dobro kaže, a je dosti lažje voditi klub, ko se ne obrača veliko denarja. Ko pride denar, pridejo tudi težave. Super je, da imajo mladi fantje, ki so tudi poceni ali celo zastonj, priložnost za treninge, tekme in dokazovanje ter da so na poti v prvo ligo. Upam, da bodo vodilni v klubu prišli še do denarja. Tujci? V ekipi mora biti tudi kakšen, a le takšen, ki je precej kakovostnejši od domačih, da se lahko mladi od njega marsikaj naučijo. Ne pa toliko tujcev, kot jih je bilo nekoč v Cimosu in ki so odžirali mesto mladim in domačim igralcem. Želim si, da bi se Koper čim prej vrnil tja, kjer mu je tudi mesto – v vrh slovenskega rokometa.

Dva od vaših nekdanjih klubov sta bankrotirala. Kako je z dolgovi Cimosa in Dinama iz Minska do vas?

Kar zadeva dolgove koprskega kluba, sem to zaključil že ob odhodu iz Cimosa. Zame je zgodba končana in kljub dolgovom se nisem odločil za tožbo, saj gre za moj klub. Kar se tiče Dinama, je povsem drugače. Zdaj bomo tožili klub in skušali dobiti zaslužen denar. Znesek, ki ga klub dolguje meni, je velik, zadeva pa je v rokah odvetnice. Če bom dobil denar, bo super, če ne, pa ne bo konca sveta. Nesmiselno je tarnati in jokati, v življenju je treba vedno iti in gledati le naprej.