Okvara 14 let starega aparata za interventno kardiologijo v UKC Maribor je do nadaljnjega ustavila zdravljenje bolnikov s srčnim infarktom. Oddelek za kardiologijo in angiologijo so v ponedeljek obiskali serviserji iz podjetja Siemens Slovenija in dostavili okvarjeni visokonapetostni kabel. Kdaj bo naprava spet pripravljena za uporabo, v vodstvu mariborskega kliničnega centra ne vedo napovedati.

Do takrat bodo morali vse urgentne bolnike s srčnim infarktom voziti drugam. Do 15. ure jih prevzema Splošna bolnišnica Celje, tiste, ki doživijo srčni zastoj popoldne, ponoči, konec tedna ali med prazniki, pa odpeljejo v UKC Ljubljana. »Vse zdravstvene domove in bolnišnice v severovzhodni Sloveniji smo obvestili, da naj bolnike napotijo v omenjeni ustanovi,« so sporočili iz UKC Maribor.

Mariborski kardiologi so več kot leto dni opozarjali na dotrajanost naprave, ki je že zdavnaj zrela za odpis. Ko so poleti zagrozili s stavko, je bil na seznamu zahtev interventnih kardiologov poleg primernejšega plačila za opravljene posege zunaj rednega delovnega časa tudi nakup novega angiografa, s katerim med posegom slikajo žile in srce.

Vojka Kaniča, ki je julija protestno odstopil s položaja predstojnika oddelka za kardiologijo in angiologijo, je nasledil Franjo Naji. Naji priznava, da prevoz v drugo bolnišnico pomeni dodatno tveganje za bolnika. Pri infarktih je namreč ključno, da se poseg opravi čim prej, saj se s tem poveča verjetnost preživetja in zmanjšajo posledice obolenja. Vendar je Slovenija po njegovih besedah toliko majhna, da je oskrba tudi v primeru prevoza v Ljubljano enako kakovostna.

Za boljše zdravljenje bolnikov in skrajšanje čakalnih dob – na pregled ta čas čaka približno 800 oseb – bo ključen nakup novega angiografa. Vodstvo UKC Maribor je sporočilo, da ta čas poteka priprava javnega razpisa za nabavo nove aparature, terminski načrt pa predvideva, da bo nova naprava v bolnišnici najkasneje junija prihodnje leto.