Uvodna tekma kvalifikacij proti Slovaški bo v sredo ob 20.30 v koprski dvorani Bonifika, zaradi poškodb pa Denič ne bo mogel računati na Jureta Dolenca, Sebastiana Skubeta in Boruta Mačkovška, ki bodo manjkali tudi tri dni pozneje na gostovanju v Latviji. Bo pa za oba kvalifikacijska dvoboja že nared Uroš Zorman, ki je v zadnjem tednu zavoljo poškodovane mečne mišice vadil po posebnem programu.

Odsotnost treh pomembnih členov v slovenski rokometni verigi pa vendarle ne bi smela biti preveč moteča pred uvodnima tekmam, saj je v Denićevem kadru še vedno veliko kakovostnih igralcev, med njimi tudi povratnik Klemen Cehte. Dolenjski ostrostrelec bo po dolgih štirih letih ponovno zaigral za elitno izbrano vrsto in na mestu levega zunanjega nadomestil Skubeta in Mačkovška, na Dolenčevem položaju desnega zunanjega pa lahko prav tako kakovostno igrata Jure Natek in David Miklavčič, po potrebi tudi Vid Kavtičnik.

Denića zanimata le dve zmagi, v kateri ne dvomi

Slovenija se za prvi sklop kvalifikacij od nedelje pripravlja na Obali, nemški legionarji (Natek, Bezjak in vratar Primož Prošt) pa so se zavoljo klubskih obveznosti soigralcem pridružili dan pozneje. Slovenski selektor ne skriva, da ga na bližnjih obračunih zanimata le dve zmagi, 100-odstotni izkupiček bi bil dobrodošel pred začetkom decembrskih priprav za vrhunec sezone - januarsko svetovno prvenstvo v Katarju.

"Od svojih igralcev pričakujem pravi pristop na obeh tekmah v tem tednu, torej dobro obrambo, kakovostno tranzicijo, čim več lahkih golov in neprestan pritisk na tekmečeve igralce. Če bomo prikazali našo igro, potem ne dvomim v naš uspeh," je na današnji novinarski konferenci v Žusterni uvodoma dejal Denić in dodal: "V teh dveh dneh priprav nismo mogli narediti velikih sprememb, a vsi reprezentančni igralci, ki jih vseskozi spremljam v tujini, so dobro pripravljeni. V športu se moraš neprestano potrjevati, proti Slovakom in Latvijcem smo papirnati favoriti, a to moramo dokazati na igrišču."

Podobne želje kot selektor ima tudi kapetan reprezentance. "Prvi del kvalifikacijskega ciklusa želimo končati s 100-odsotnim izkupičkom. Z naše strani ne bo nobenega podcenjevanja, dve zmagi pa bi bila lepa popotnica pred začetkom priprav za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju," pravi Zorman.

Bombač se vrača domov

Igralec madžarskega Picka iz Szegeda Dean Bombač bo po dobrih dveh letih znova zaigral v »svoji« Bonifiki. "Tekma bo zavoljo tega zagotovo čustvena, a tako je vselej, ko oblečem dres z državnim grbom na prsih ali pa se vrnem v domovino. Sredine tekme v Kopru se izjemno veselim, to je moje mesto, tukaj so moji ljudje, ki imajo radi rokomet," je pred prvim delom kvalifikacij dejal Bombač in dodal: "Če bomo v obrambi prikazali trdno, v napadu pa demonstrirali našo hitro in dinamično predstavo, potem ne bomo imeli težav proti Slovakom in Latvijcem."