Kdo so ovadene fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo izdati, po neuradnih informacijah pa sta med ovadenimi župan Alojzij Muhič in nekdanji direktor občinske uprave Borut Novak. Na novomeškem tožilstvu so potrdili, da so glede najema prostorov za RIC prejeli omenjeno ovadbo, ter dodali, da naj bi bila Mestna občina Novo mesto v letih 2012 in 2013 oškodovana za najmanj 416.751 evrov.

Spomnimo: 20-letno najemno pogodbo sta junija leta 2011 sklenila Mestna občina Novo mesto in družba Protekt Dolenjska. Da je pogodba sporna, je opozarjala novomeška opozicija, sodu pa je izbila dno priprava proračuna konec lanskega leta, ko je občinska uprava za najemnino in stroške predvidela vratolomnih 600.000 evrov. Da je pogodba škodljiva, je pokazala tudi revizija, opozicija je zahtevala takojšnjo prekinitev, po neuspelih pogajanjih o zmanjšanju najemnine so se na mestni občini odločili, da bodo ničnost pogodbe iskali na sodišču, medtem je občino zaradi neplačevanja najemnine in stroškov doletela še izvršba.

Skupina opozicijskih svetnikov s prvopodpisanim Francijem Begom je tako decembra lani na novomeško policijo vložila kazensko ovadbo zoper neznane osebe. »Vesel sem, da je policija prepoznala znake kaznivega dejanja oseb, ki so sodelovale pri pripravi te pogodbe. Od novomeškega okrožnega tožilstva zdaj pričakujem, da bo čim prej opravilo svoje delo in zadevo hitro pripeljalo do zaključka,« pravi Beg.

Macedoni se bo zavzemal za prekinitev pogodbe

Medtem so se v javnosti pojavila imena domnevno ovadenih – šlo naj bi za nekdanje in sedanje zaposlene v novomeški občinski upravi. Po neuradnih informacijah naj bi bili osumljeni župan Alojzij Muhič, nekdanji direktor občinske uprave Borut Novak in dve vodji uradov. Kot poudarja Muhič, je mestna občina v predkazenskem postopku korektno sodelovala s policijo in ji tudi posredovala vso zahtevano dokumentacijo, kot župan pa od preiskovalnih organov ni dobil niti enega uradnega dokumenta, na osnovi katerega bi lahko natančneje komentiral dogajanje. »Še več, s kazensko ovadbo uradno sploh nisem seznanjen. Verjamem, da bo okrožno državno tožilstvo postopalo strokovno in nepristransko, hkrati pa kot župan prevzemam polno odgovornost za pravilnost poslovanja in delovanja mestne občine,« se je na informacije še odzval novomeški župan, ki ga bo predvidoma v začetku novembra na čelu občine zamenjal Gregor Macedoni.

Tudi novoizvoljeni župan je v minulem mandatu kot opozicijski svetnik glasno opozarjal na sporno pogodbo. »Ovadbe potrjujejo, da je škodljivost sklenjene pogodbe konkretna in merljiva v velikih zneskih,« pravi Macedoni, ki verjame, da za njeno prekinitev obstajajo pravne poti. »Pripravljavci pogodbe so bili zelo spretni, saj je ta sklenjena za 20 let in notarsko overjena, zato nekateri napovedujejo, da bi razdrtje povzročilo še večjo škodo. Sam menim, da občina ne more biti talec škodljivo sklenjenih pogodb. Če pravni sistem omogoča sklepanje takšnih pogodb, moramo v istem pravnem sistemu najti tudi pot za njeno razdrtje,« je še odločen.