Vsako leto festival Elevate v avstrijskem Gradcu združi prizorišča ob mestnem grajskem griču in poskuša z edinstveno kombinacijo politike, znanosti in umetniških dogodkov nagovoriti obiskovalce z najbolj perečimi in aktualnimi temami naše družbe. Mesto ob Muri obiščejo avtorji projektov ali iniciativ, ki se trudijo za boljši jutri; Elevate jim da možnost, da v živo ali prek spletnega prenosa vsemu svetu pokažejo svoje delo, srečajo podobno misleče in poskušajo uveljaviti družbeno koristne izdelke in ideje. »Naš cilj je samopomoč in trdno prepričanje, da mora k nastanku družbe, kakršne si želimo, prispevati vsak posameznik, obenem pa se moramo v teh prizadevanjih povezati in sodelovati,« je o vodilu prireditve povedal eden od treh ustanoviteljev festivala in neprofitnega združenja Elevate, Daniel Reichert.

Kam po desetih letih?

Po desetletju obstoja festivala je glavno vprašanje, ki so ga letos tudi postavili v ospredje – kam zdaj? Kam nas vodijo vsi novi izumi in razvoj, kam še lahko sežemo? »Vedno je treba spremljati, kaj se dogaja. Kaj, na primer, danes pomenijo pozivi, s katerimi smo se ukvarjali leta 2008? Kako naj mnoge majhne iniciative pridejo do množic?« je dogajanje povzel Reichert. Tokrat je Elevate razkrival prostore, ki vsak dan uvajajo spremembe. Tudi v Gradcu.

Ste vedeli, da v samem središču tega mesta delujeta »ministrstvo za hekanje« in skupnostni vrt za meščane? Da lahko tam vsak meščan pomaga pri oblikovanju podobe mesta? In celo mestno hišo so spremenili v »Rotovž s srcem«, s prijaznejšimi uradnimi urami in ljudem prijaznejšimi birokratskimi postopki. »Vse to so majhni primeri odprtih in brezplačnih tehnologij, ki se širijo po vsem svetu in delajo našo družbo učinkovitejšo,« je še povedal predstavnik organizatorjev festivala, ki prav tako vse razprave, projekcije filmov in delavnice obiskovalcem ponuja brezplačno.

Od politike h kulturi

Festival Elevate je leta 2001 začela organizirati majhna skupina z graške elektronske glasbene scene. »Po dogodkih ob 11. septembru smo začutili potrebo, da moramo nekaj storiti,« se spominja Reichert. Tako se je rodila zamisel, da bi na enem mestu povezali politične ideje in vprašanja z glasbo in umetnostjo. »Sprva je torej šlo za kreativni odziv družbe umetnikov, ki jih družba običajno vidi kot apolitične in hedoniste.« Vendar niso.

Festival, ki poskuša premikati meje, se tako tudi v kulturnem programu oddaljuje od komercialne ponudbe in s koncerti ter delavnicami v ospredje postavlja avtorje, ki se ne bojijo kršiti konvencij, ko poskušajo najti svoj glas. »Prvo pesem sem napisala tistega večera, ko so me starši vrgli iz hiše na moj 16. rojstni dan. Bila sem jezna; toda ob pisanju sem sprevidela, da se lahko poistovetim z ognjem v sebi in ga spustim na plan v besedah,« je svojo izkušnjo opisala britanska pesnica Deanna Rodger, ki je leta 2012 nastopila na otvoritveni slovesnosti londonskih olimpijskih iger in v Buckinghamski palači, z živo interpretacijo svoje pesmi o tem, kako pomembno je biti slišan, pa je odprla letošnji festival.

Nagrada za varnost na spletu

Ena od poglavitnih tem festivala je vsako leto tudi zasebnost v dobi interneta. Gradec so prav zaradi Elevata že obiskali Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedije, novinar Erich Moechel, eden ustanoviteljev nagrad big brother, ter Phil Zimmermann, izumitelj najpogosteje uporabljenega sistema za šifriranje elektronske pošte PGP. Različni ustvarjalci so na odru sredi graškega mestnega parka v preteklosti predstavili projekte, ki so pozneje postali del vsakdana mnogih: Linux, dnevni portal Democracy now!, organizacijo Freedombox, ki dela brezplačno programsko opremo, ali varni spletni brskalnik TOR.

»Nikjer na internetu nismo varni in vsak trenutek nekdo vdira v naše podatke. Pomembno je samo, da se tega zavedamo in sprejemamo odgovorne odločitve, da so posledice čim manjše,« je v razpravi o medijih in tehnologiji občinstvo nagovoril Micah Lee, ameriški aktivist, glavni tehnolog v Freedom of the Press Foundation in eden letošnjih najbolj vidnih gostov. Tudi letošnji prejemnik mednarodne nagrade festivala za pozitiven prispevek družbi je povezan s tehnologijo. Kipec je na slavnostni podelitvi v nedeljo, ob zaključku festivala, prejel Nadim Kobeissi iz ekipe kanadske Cryptocat, brezplačne spletne in mobilne aplikacije, ki omogoča varno, šifrirano klepetanje na spletu ter želi približati možnost šifriranja informacij povprečnim uporabnikom.