Bralec, ki ga zanima nakup stanovanja v soseski Zeleni gaj, je presenečen, da stanovanjski sklad potencialnim kupcem v drugem krogu prodaje ni dal možnosti ogleda stanovanj pred oddajo ponudbe. »Kdo pa bo dal ponudbo in kupil stanovanje le po ogledu tlorisa na spletni strani sklada?« se sprašuje bralec in dodaja, da še novega avtomobila ne kupiš le na podlagi spletnega oglasa, temveč si ga ogledaš in ga tudi preizkusiš.

Direktor stanovanjskega sklada Žiga Andoljšek je povedal, da pred drugim krogom ne bodo organizirali ogledov vzorčnih stanovanj, kot so naredili avgusta in septembra. Dodal je, da bodo spremljali odziv trga in če bodo kupci izrazili zanimanje za predhodni ogled, ga bodo organizirali v prihodnjih krogih.

Bralec nam je povedal, da so njemu in kolegu, ki ga prav tako zanima nakup v Zelenem gaju, kljub temu da sta prosila za ogled, v skladu odgovorili, da teh zdaj ne bo.

»Brez ogleda ponudbe za nakup stanovanja nikakor ne mislim oddati,« je zagotovil bralec in poudaril, da se pred nakupom želi prepričati, kakšno lego ima stanovanje, kako blizu so sosedi iz blokov nasproti, kakšne barve so ploščice v kopalnici, kakšen je razgled in tako naprej. »Stanovanje bi lahko videl šele potem, če bi me sklad izbral kot kupca. A če bi potem rekel, da ga ne bom kupil, ker mi ni všeč, bi sklad obdržal 400 evrov moje varščine za resnost ponudbe, ki jo je treba plačati ob oddaji prijave na razpis,« je pojasnil razočarani bralec.

Nepremičninski posrednici iz družbe Roni nepremičnine Maji Štefe se praksa stanovanjskega sklada zdi nenavadna, saj je po njenih izkušnjah kupcem bistveno, da si ogledajo stanovanje, preden ga kupijo. »V agenciji na tako ponudbo ne bi nikoli pristali,« je poudarila Štefetova, ki še ni naletela na kupca, ki bi stanovanje kupil le na podlagi spletnega oglasa in objavljenega tlorisa stanovanja. »Vsak kupec ima individualne predstave, želje in z ogledom lahko najbolje preveri, ali mu stanovanje ustreza,« je pojasnila Štefetova. Dodala je, da so ljudje danes tudi izjemno previdni pri nakupu stanovanja, saj se zavedajo, da ima lahko tudi novo, ne samo staro stanovanje hujše napake. »Želijo se na lastne oči prepričati, da takšnih napak v stanovanju, ki ga kupujejo, ni.«

Spomnimo, da se je drugi krog prodaje stanovanj v soseski Zeleni gaj začel pred dnevi, vsi zainteresirani kupci pa lahko svoje prijave za nakup oddajo do vključno 8. novembra. Po podatkih sklada je prostih še 189 stanovanj, med njimi pa je največ manjših stanovanj, ki v prvem krogu prodaje kupcev niso toliko pritegnila. Katera stanovanja so še na voljo, si lahko kupci ogledajo na spletni strani sklada.