Skrbno načrtovani projekt

Občina Radovljica je pred štirimi leti od družine takratnega in sedanjega občinskega svetnika NSi Simona Resmana za 124.500 evrov odkupila velik del gozda na Obli Gorici, se pravi hribčka nad kopališčem. Leta 2012 so začeli spreminjati odlok o zaščiti tega področja, vse z namenom, da bi tam lahko posekali drevesa, ki bi dala prostor širitvi kopališča, natančneje novim tribunam in pomični strehi. Zavod za gozdove na te načrte ni imel pripomb, se je pa v občinskem svetu zadeva kar dolgo vlekla. Februarja 2013 je občinski svet končno sprejel nov zazidalni načrt za to območje, s katerim so po novem dovoljeni posegi v Oblo Gorico skladno z idejno zasnovo za širitev kopališča. Globočniku je pri uresničitvi načrtov za novo, moderno kopališče šla na roko tudi odločitev Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je lani podelil licenco za Olimpijski športni center Bled - Radovljica za veslanje in plavanje.

Objava razpisa za iskanje projektanta je torej samo še naslednji korak k uresničitvi Globočnikove ideje, ki pa ga je naredil šele po vnovični izvolitvi. Pred volitvami bi taka poteza bržkone med Radovljičani vzbudila precej negodovanja. Z občine nam sicer niso odgovorili, koliko bo stala prenova kopališča, glede na velikopotezne načrte pa se bo gotovo merila v več milijonih evrov. Ob tem je treba nujno dodati, da je občini zmanjkalo denarja za nasedlo naložbo v novo knjižnico, ki je zdaj zgolj grd betonski skelet ob vhodu v mesto. Za dokončanje bo občina potrebovala vsaj dva milijona evrov, kot je za Dnevnik pred kratkim povedal direktor občinske uprave Radovljica Matjaž Erjavec, prej kot dveh letih to ne bo mogoče.

Udobje tekmovalcev na prvem mestu

A nujna naložba v knjižnico Globočnika ne odvrača od tega, da ne bi nadaljeval načrtovanje modernega olimpijskega plavalnega centra. V projektni nalogi, ki je del razpisa za izdelavo dokumentacije, je udobje za tekmovalce zapisano na prvem mestu med »navodili« projektantu. Sicer pa predvidevajo še povsem nove stavbe, otroški bazen, tribune in, kar najbolj buri duhove in bo tudi najdražje – pomična streha za olimpijski bazen, ki se bo lahko uporabljala tudi kot sončna ploščad ali gostinska terasa. Projektna naloga predvideva tudi simbolično vrnitev stolpa arhitekta Vurnika, le da bi z njega zdaj potegnili dva tobogana...

Iz kabineta župana Radovljice nam niso odgovorili niti tega, koliko bo stala naložba v rekonstrukcijo kopališča, niti tega, kdaj naj bi se dela začela in od kod natančno bodo dobili denar. Kopališče je bilo sicer zgrajeno leta 1933 in nazadnje obnovljeno leta 1999. Kot je pojasnila vodja kabineta Manca Šetina Miklič, je namen projekta takšna preureditev kopališča, da bo primerno za turiste, rekreativce in tekmovalce, pri čemer pa je osnovni namen zagotavljanje pogojev za plavalno opismenjevanje otrok čez celotno leto in zagotavljanje pogojev za podporo zdravstveni oskrbi. »Vrednost naložbe bo mogoče oceniti po pridobitvi projektne dokumentacije, vsekakor pa je predvidena preureditev kompleksa po več fazah. Pri financiranju občina računa na sofinanciranje države in EU, ob tem računamo tudi na prednosti zaradi podelitve licence za Olimpijski športni center Bled - Radovljica,« je razložila Manca Šetina Miklič. Gradnja naj bi bila odvisna od uspeha na razpisih za pridobitev nepovratnih sredstev.