»Prejšnja leta so upravičenci do denarne socialne pomoči večinoma uveljavljali plačilo za kritje stroškov osnovnih položnic. Letos pa zaznavamo, da se vedno več ljudi obrača na občino po denarno socialno pomoč za nakup hrane, obleke in obutve,« ugotavljajo na novogoriški mestni občini.

»Kam po pomoč na Goriškem« je brošura, ki jo je v sodelovanju z osmimi humanitarnimi ustanovami in centrom za socialno delo izdala Mestna občina Nova Gorica. V njej so zapisani kontaktni podatki, delovni čas in kratek opis humanitarnih ustanov.

Tudi dve plači ne pomagata

»Tako hudo, kot je zdaj, še ni bilo. Ne gre več samo za brezposelne. V težavah so ljudje, ki so zaposleni, predvsem mlade družine. Živijo v podnajemniških stanovanjih ali imajo za stanovanje najete kredite. Lahko sta oba zaposlena, pa komaj pridejo iz meseca v mesec. Kadar eden od njiju izgubi službo, so že pod pragom revščine. Ne morejo plačevati položnic in zato imamo že precej deložacij,« pravi Majda Smrekar, vodja novogoriškega humanitarnega društva Kid otrok otroku.

Društvo deluje na lokaciji, kjer je Smrekarjeva do upokojitve dvajset let vodila trgovino za otroke in nosečnice. Leta 2003 so na pobudo projekta »Nova Gorica, otrokom prijazno mesto« postali Unicefova varna točka. »Otroci so se pri nas ustavljali že prej. Otrok se ne izpove prvi dan, traja nekaj časa, da pridobi zaupanje. Otroci, ki so med prvimi prišli k nam po pomoč, so zdaj že študentje in smo zelo ponosni nanje,« pravi Smrekarjeva. Leta 2008 je trgovino zaprla. Ljudje so že prej prinašali v trgovino otroška rabljena oblačila z namenom, da jih komu podari. »Zdelo se mi je škoda, da bi zaprli vrata. Naše humanitarno društvo zdaj deluje kot kakšna trgovinica, zato je ljudem lažje pristopiti. Ne čutijo se stigmatizirani, ni tako očitno, da gredo po pomoč,« je zadovoljna Smrekarjeva.

V Kidu podarjajo otroška oblačila, obutev, igrače, šolske potrebščine, posteljnino, obleke za nosečnice, opremo za dojenčke in mleko. »Imamo veliko primerov tujcev, ki se jim rodi novorojenček, pa nimajo stvari, da bi ga šli iskat v porodnišnico. V takih primerih opremimo mater in dojenčka z vsem, kar potrebuje. Tega je v zadnjem času zelo veliko,« poudarja Smrekarjeva, ki skrbi tudi za razdeljevanje bonov za brezplačna kosila v novogoriškem dijaškem domu in v domu za upokojence. Dnevno razdelijo 50 kosil, a so zaradi velikega povpraševanja vse zmogljivosti zapolnjene.

Prepričana, da človeka v stiski ne moreš pustiti pred vrati, je Smrekarjeva v sodelovanju z Rdečim križem, Karitasom in Zvezo prijateljev mladine letos pomagala preprečiti štiri deložacije. Dijakinji, ki ji je grozila izključitev iz dijaškega doma, so pomagali odplačati dolg. Iz stiske so pomagali dijakinji novogoriške gimnazije, ki se je znašla v hudih socialnih razmerah. Očetu samohranilcu so priskočili na pomoč pri nakupu hladilnika, pralnega stroja in mu poiskali botra za pomoč pri plačevanju vrtca.

Lani so v Kidu začeli razdeljevati mleko takrat, ko ga Karitasu in Rdečemu križu zmanjka. Tisoč litrov jim ga je uspelo dobiti z akcijo lokalnega radia, dodatnih 500 litrov so ljudje zbrali na zabavni otroški prireditvi. »Ne boste verjeli, vsak liter mleka pomeni veliko,« dodaja Smrekarjeva.

Ena točka za socialno ogrožene

Na Goriškem načrtujejo odprtje informacijske točke, kjer bi ljudje v stiski dobili vse potrebne informacije na enem mestu in kjer bi jim pomagali izpolniti obrazce in narediti prve korake do Karitasa ali centra za socialno delo. Dvajset tisočakov bodo namenili tudi za financiranje brezplačnih kosil v domu za upokojence, dijaškem domu in vrtcu.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta so na Centru za socialno delo Nova Gorica prejeli 1153 vlog za redno socialno denarno pomoč, kar je 409 več kot v enakem obdobju lani, in 2129 prošenj za izredno socialno denarno pomoč, kar je 179 več kot lani.