Na Japonskem so se uresničile napovedi selektorja slovenske članske ekipe Romana Krajnika pred odhodom v Azijo o treh stopničkah na eni od tekem azijske turneje. "Obljuba dela dolg," je bil moštvenega uspeha vesel Krajnik.

Uspeh bi bil lahko še veličastnejši. Šestindvajsetletni Ptujčanki je hat-trick, niz treh azijskih zmag, za malenkost spolzel iz rok. Vodilna po kvalifikacijah in polfinalu se je dotaknila vrha z roko, a je z zadnjega oprimka takoj padla in ga ni zavarovala z vpetjem vrvi, tako je zmaga pripadla vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, svetovni prvakinji in branilki skupne zmage Južnokorejki Džain Kim. Slednja, tretja po polfinalu, je edina tako v moškem kot ženskem finalu osvojila vrh smeri.

Markovičeva, srebrna na letošnjem svetovnem prvenstvu v Gijonu, je z novimi 80 točkami ohranila tretje mesto v skupnem seštevku, a je južnokorejska tekmica tik pred sklepnim dejanjem sezone, novembrskim finalom v Kranju, prav pred Kranjem še okrepila vodstvo in se oddaljila od tekmic.

Južnokorejka je osvojila še četrto zmago v sezoni. V skupnem seštevku še ni nič odločeno, za končni naslov se potegujejo tri tekmovalke, med njimi pa je prav po zaslugi odličnih azijskih nastopov tudi najboljša Slovenka Markovičeva. Kimova vodi s 561 točkami, na drugem mestu je Avstrijka Magdalena Röck (501), peta danes, na tretjem mestu pa je Markovičeva (494), ki za vodilno zaostaja za 67 točk.

Iz Azije se bo s prvimi letošnjimi stopničkami poslovila z 28 leti najstarejša članica slovenske odprave Maja Vidmar. Druga po kvalifikacijah je v zadnji krog tekme napredovala z osmim izidom polfinala. V finalu je vodila vse do nastopa Kimove, nato pa se v sezoni, ki so jo spremljale težave s poškodbami, veselila tretjega mesta. Zadnjič je stala na stopničkah pred dvema letoma v Kranju. Sezono bo zanesljivo sklenila z uvrstitvijo med najboljših deset skupno.

Uspeh najboljših plezalk je dopolnil edini predstavnik moške vrste Domen Škofic s še drugimi stopničkami v Aziji. Za 20-letnim tekmovalcem je prav tako sijajna turneja, na kateri je bil še drugi in četrti, pred tem je sezono svetovnega pokala v težavnosti odprl s tretjim mestom v Chamonixu. Škofic ostaja četrti tudi skupno ter celo v boju za drugo oziroma tretje mesto v skupnem seštevku. Zmagal je Čeh Adam Ondra, drugi pa je bil japonski as Sači Ama.

Sezona svetovnega pokala se bo sklenila s finalno tekmo 15. in 16. novembra v Kranju.