Craig Spencer se je zavedal možnosti, da je iz Afrike prinesel več kot le spomine in izkušnje. Odkar se je prejšnji petek, pred osmimi dnevi, vrnil v New York iz Gvineje, kjer je zdravil bolnike z ebolo pod okriljem Zdravnikov brez meja, si je vsak dan meril temperaturo. Službo v bolnišnici je dal začasno na hladno. Družil se je z le nekaj ljudmi. Manj je hodil ven. Potem pa se je predvčerajšnjim zbudil z bolečinami v želodcu, slabostjo in temperaturo 38 stopinj Celzija. To so bili simptomi, ki se jih je bal.

Ostal je v stanovanju in poklical Zdravnike brez meja, ti pa mestni oddelek za zdravje. Reševalna vozila so po poročanju ameriških medijev mahoma popolnoma zaprla 147. ulico na zahodni strani Manhattna, Spencerja pa so nato ob strogi preventivi prepeljali v bolnišnico Bellevue na prvi aveniji, ki je bila že pred časom določena za tisto, ki bo zdravila morebitne obolele z ebolo v mestu.

Cepite se proti gripi

New York je tako postal novo, doslej največje mesto zunaj Afrike, kjer so odkrili obolelega za ebolo. 8,5-milijonsko Veliko jabolko, ki z okolico šteje dvajset milijonov ljudi, je mravljišče ljudi, kjer za prevoz skrbita v prvi vrsti pogosto prenatrpana podzemna železnica in množica taksijev. Spencer je v preteklih dneh uporabljal oboje. Ljudje v 147. ulici so zaskrbljeni, še posebno v bloku, kjer njegovo stanovanje dezinficira tudi podjetje, ki se sicer največ ukvarja s čiščenjem prizorišč zločinov in nevarnimi snovmi. Mestne in državne oblasti so zato včeraj ves dan pozivale prebivalstvo, naj nadaljuje vsakdan, kajti možnost okužbe je po njihovih trditvah izredno majhna. Bolezni se je namreč mogoče nalesti šele, ko ta pri človeku že izbruhne, pa še potem le ob stiku s telesnimi tekočinami obolelega. Newyorški župan Bill de Blasio je someščane tudi pozval, naj se cepijo proti gripi, ker ima ta bolezen nekatere podobne simptome kot ebola in bi s cepljenjem zmanjšali število lažnih alarmov zaradi ebole.

Kljub zagotovilom, da je nevarnost okužbe izredno majhna, pa so oblasti do potankosti preučile, kjer se je Spencer v preteklih dneh gibal. Mestna komisarka za zdravje Mary Bessett je povedala, da je v torek hodil po parku na zahodu Manhattna, v bližini obiskal kavarno, nekoliko dlje stran pa si privoščil kosilo v gostilni. V sredo je tekel ob reki in obiskal bovling ter se večkrat peljal s tremi progami podzemne železnice. Predstavniki mestnega oddelka za zdravje so si ogledali igrišče za bovling in kavarno ter obema pustili nadaljnje obratovanje, gostilno pa so včeraj še pregledovali. Prav tako so sporočili, da ni nevarnosti za okužbo na podzemni železnici. Z mestnimi veljaki je govoril tudi predsednik Barack Obama in ponudil zvezno pomoč. Bela hiša daje vedeti, da predsednik vsak primer vzame resno in s tem tudi, da ebola zanj ne bo postala tisto, kar je bil za Busha orkan Katrina.

Bolezen tudi v Maliju

V karanteni so se znašli Spencerjeva zaročenka in dva prijatelja. Spencer je četrta oseba, ki so mu ebolo odkrili v ZDA. Prvi je bil Thomas Eric Duncan, ki se je okužil v Liberiji, da je obolel, pa so odkrili v Dallasu, kjer je tudi umrl. Nato so odkrili, da sta se med zdravljenjem Duncana okužili dve medicinski sestri. Včeraj so tudi za drugo od njiju sporočili, da je ozdravela.

O prvem primeru ebole pa so poročali iz Malija. Gre za dveletno deklico, ki je skupaj z babico obiskala območje na jugu Gvineje, kjer so decembra lani prvič opazili ebolo. Mali je tako šesta zahodnoafriška država, kjer so opazili bolezen. Svetovna zdravstvena organizacija je tja takoj napotila strokovnjake, ki bodo pomagali z nasveti o ukrepih proti širjenju. Po zadnjih podatkih organizacije izpred treh dni je za ebolo umrlo 4877 ljudi, okuženih pa je 9936.