Stečajnemu upravitelju družbe S1 Bojanu Klenovšku se je nasmehnila sreča po propadli prodaji gradbene jame na Bavarskem dvoru družbi Vekevro. Našel je namreč novega kupca nepremičnine, ki predstavlja edino stečajno premoženje S1. S kupcem, ki ne želi razkriti svoje identitete, dokler prodaja ne bo pravnomočna, je 17. oktobra letos sklenil kupo-prodajno pogodbo, ki jo je potrdilo tudi že sodišče. Za zdaj še skrivnostni kupec bo za gradbeno jamo, pravnomočno gradbeno dovoljenje in projektno dokumentacijo za izvedbo vključno z davkom na dodano vrednost odštel nekaj manj kot 1,7 milijona evrov. Klenovšek je potrdil, da je kupec iz Slovenije in da je že vplačal varščino.

Če bo želel izkoristiti veljavno gradbeno dovoljenje, pa se bo moral podvizati, saj po Klenovškovih besedah dovoljenje velja do 26. januarja prihodnje leto. Novi kupec zato verjetno tudi upa, da se na sklep sodišča o soglasju k prodaji ne bo nihče pritožil, saj bi morebitna pritožba po vsej verjetnosti ogrozila pravočasno podaljšanje dovoljenja.

Sodišče ločitvenih upnikov pred izdajo soglasja k prodaji sicer ni vprašalo po novem mnenju o prodaji, ker je prodajna cena enaka kot v primeru neuspele prodaje Vekevru, zato je presodilo, da upnikov ni treba še enkrat spraševati. Velja pa omeniti, da se je ta prodajna cena ločitvenemu upniku Ofis arhitekti zdela prenizka, zato se je pritožil že letos spomladi, a je višje sodišče pritožbo pravnomočno zavrnilo. Če ne bo pritožb in bo skrivnostni kupec po pravnomočnosti soglasja k prodaji poravnal kupnino, bo Klenovšek lahko počasi zaključil stečajni postopek S1. Kupnina za gradbeno jamo sicer še zdaleč ne bo dovolj, da bi upniki družbe lahko pričakovali poplačilo vseh dolgov. Kaže, da bo denarja dovolj le za ločitvene upnike.

Spomnimo, družba Vekevro ruskega lastnika je bila sprva zelo zagreta za nakup, a ko je prišel čas za plačilo kupnine, so stečajnega upravitelja obvestili, da od nakupa odstopajo.