In nevarnost je, da postaja tudi Miro Cerar bleda kopija nezmotljivih vodij. Lahko da ni imel sreče s svojimi izbranimi paradnimi konji, ampak ni se pa zmotil. Prepričan je, da je tudi bivši gospodarski minister čist kot solza. Dajte mu le čas. Tisto dobrino, ki je ni imela Violeta Bulc. Tako rekoč superwoman. Čez vikend se je pripravila na zaslišanje, šarmirala vse poslance in presenetila s svojimi strokovnimi odgovori. Da rada kolesari in da imajo na škotskem otoku pristajalno stezo, ki deluje le ob oseki.

Ta teden smo ob njeni briljantni predstavi pred evropskimi poslanci onemeli. Še Tanja Fajon, vsa vznemirjena, ker je bila nekaj časa v igri in ji ni šlo v glavo, da bi ji pot lahko prekrižala samonanašalna Alenka Bratušek, je v direktnem javljanju izžarevala ponos. Da imamo kadre, ki nas rehabilitirajo. Res, država, ki ima takšne izjemne kalibre, ki čez noč naštudirajo nekaj, česar niso še nikoli povohali, nas mora navdajati z optimizmom.

In te izjemne kadre izbirajo tudi resničnostni šovi. Kuharje in kmetovalce. Izjemne talente. Ter tiste štiri, ki bodo lahko s plakatov reklamirale firmo, ki se giblje na robu prepada. Tjaša Kokalj išče sposobne punce, ki se morajo znajti. Resda bodo posodile le svoj obraz in svoj stas za eno reklamno kampanjo, ampak za to moraš znati rešiti svet. In imeti pravo astrološko karto. Ter po telefonu dokazati, da ti ni problem prodati paketov s trdimi erotičnimi vsebinami. Da bo zadeva kredibilna, pa so postavili pred kamero še žirijo, ki vse skupaj strokovno oceni. In v tej žiriji modruje celo Janez Usenik. Očitno na komercialki verjamejo, da ni več nobene razlike med resnimi novicami in za lase privlečenimi in sponzoriranimi resničnostnimi puhlicami. Ni čudno, da je Miha Mazzini v Tarči glede stanja duha v deželi kranjski pesimist v stilu: dol nam visi za skupno dobro, saj se prebudimo le, če nam kdo ogrozi osebno dobro.

Ja, Slovenija je že zdavnaj padla na glavo. Verjame v instant odrešenike na vseh ravneh. Od politike do zvezd v resničnostnih televizijskih formatih. Verjame, da se za vsakimi vrati skriva še neodkriti talent, ki bo to deželo odpeljal v nebesa. Še na nacionalki bodo danes premierno za sokomentatorja ženske smučarije iz formule ena pripeljali Mirana Ališiča. Eni se držijo za glavo, drugi pišejo domiselne komentarje. Morda bo prvi vzklik v stilu: ulala, bel dim izpod Tinih smuči…