Tako se postopa v času krize. Ne najdete dela? Poiščite svoje poslanstvo! Sporočilo predsednika je skrajno optimistično. Še posebej se ga veselijo socialno ogroženi, ki so spremljali vzpon in padec predsednikovih strank, sedaj pa od njega prejemajo topli obrok. Vedo, da te modrosti niso potegnjene iz zraka. So plod več kot dvajsetletnih izkušenj rutiniranega politika, ki je opravljal vse možne politične funkcije v državi in tvorno sodeloval pri ustvarjanju pogojev, v katerih so oni postali socialno ogroženi. Država blagostanja ni propadla. Predsednik države osebno prinese kosilo na dom, če ga človek brez službe ima. Sporoča nam, da se moramo odreči temu svetu, v katerem ljudje ne najdejo dela in se počutijo kot poraženci. Tudi sam je bil večkrat v tem položaju. Pa je vedno znova znal najti srečo v sebi in se posvetiti novemu poslanstvu. Izognil se je banalnosti analize svojih dejanj, zapustil vulgarnost politične govorice in tudi druge nagovarja, da srečo najdejo v sebi in pristnem stiku s sočlovekom, ne pa v grobosti političnega aktivizma. Zato tudi nič več ne reče o politiki, ampak deluje kot vodja duhovnega gibanja in ves čas živi v duhu predvolilne kampanje. To je dober začetek. Tako je končal dr. Drnovšek.

Že eno sporočilo z drugega sveta je razlog za radost. Ampak dvajset minut za predsednikom države se je s svojim sporočilom oglasil še predsednik vlade s »pozivom k uveljavljanju vrednot, ki združujejo«. Miro Cerar je še bolj ambiciozen. Iz vladnega programa je naredil duhovno gibanje. »Ni težko biti moralen, ko je lepo. V časih pomanjkanja, zlasti materialnega, pa se pojavijo negativna občutja, in šele takrat se pokaže, kakšni v resnici smo. V sebi bomo našli pogum, ki je nujen za premostitev izzivov pred nami.«

Jaz si takih reči ne znam izmisliti. Samo prepisujem sporočila za javnost. Propad ekonomije, drastičen padec življenjskega standarda, razprodaja države in korupcija so zgolj priložnost, da pokažemo, kako moralni smo. Zadnjih dvajset let neumne politike je služilo temu, da nas postavi pred veliko preizkušnjo. Ampak zakaj so potem Šrot, Bavčar, Janša in kompanija v zaporu ali na poti vanj? Saj so nam samo dali priložnost za moralni preporod.

»Slovenija potrebuje predvsem etične vrednote,« nam vlada sporoča s posveta gibanja Svetovni etos Slovenije. Ustanovil ga je nemški disidentski teolog Hans Küng. Zanimivo. V času pohoda divjaškega kapitalizma potrebujemo predvsem etične vrednote, ne pa stavkovnih gibanj in militantnega političnega organiziranja. Ampak, če nas združujejo vrednote, zakaj se potem iz vlade ni dvignil glas etike, ko so Alenko Bratušek zažigali na grmadi kot čarovnico in bi kakšen poziv k moralnemu obnašanju malo razkadil vonj žvepla, ki ga je bilo čutiti v vseh političnih institucijah? Ali niso vrednote nekaj, o čemer poslušamo v cerkvi, v politiki pa se kregamo o interesih? Ob takšni vladi cerkve ne potrebujemo.

Ali pač. Prišlo je še tretje sporočilo. Če demokratično izbrana vlada za oblikovanje politike uporablja cerkveni jezik izpred drugega vatikanskega koncila, je logično, da gredo politične stranke delat politiko v cerkev.

»V molitvi smo lahko samo iskreni, zato potrebujemo čim več politikov, ki bodo globoko verni,« je bílo v oči iz kratkega besedila, ki se je sklicevalo na konservativne očete današnje Evropske unije, kjer bodo za Slovenijo ustanovili poseben komisariat za pozitivno energijo.

»Krščanski forum za stranko pomeni, da vnašamo v politiko krščanske temelje. Kot človek, ki je v stiski, se mora tudi politika zatekati v molitev. Tempo življenja je tak, da smo v akciji, pozabljamo pa na kontemplacijo. Naša skupina je duhovni suport za vse. Če si duhovno trden, si bolj imun na napade. Bistveno je duhovno blagostanje, ne materialno. Tudi v teh časih se zdi, da smo v taki situaciji, da lahko samo molimo, da nam nič drugega ne preostane.«

Ne skakati name. Jaz samo prepisujem. Le kdo bi lahko bil napisal sporočilo, ki je v popolnem sozvočju s predsednikom države in predsednikom vlade? »Krščanski forum SDS se je odločil, da v teh dneh preizkušenj za slovenski narod organizira molitvene večere za pravno in pravično državo.«

Aleluja. Državni vrh, najmočnejša stranka v državi in največja opozicijska stranka govorijo eno in isto. Vsi so pobegnili od resničnosti v fantazijski svet duhovnosti. Slovenije ne vodijo politične stranke, ampak duhovni kulti. Rešeni smo.

Nekdo bi moral to povedati Združeni levici. »V poslanski skupini Združene levice smo se odločili, da  sejo obstruiramo,« so zapisali v svojem sporočilu o zasedanju komisije za peticije, ki jo je sklicala Eva Irgl. Besedilo je napisano v suhem političnem jeziku, brez ene besede o sreči, vrednotah, morali ali ljubezni. Bog vas blagoslovi in Bog blagoslovi Slovenijo!