Kitajska ima sicer eno najnižjih stopenj rodnosti, delni vzrok zanjo pa je zagotovo tudi zakon iz leta 1979, ki je dovoljeval le enega otroka, ki so ga v zadnjih letih malce omilili. Vendarle pa na Kitajskem posledično živi ogromno parov srednjega razreda, ki svoj čas in denar raje zapravlja za svoje živali kot za otroke.

Manj odgovornosti kot pri otrocih

CNN Money predstavi zgodbo Phoebe Yu in njenega soproga. Njuno družino dopolnjujejo še štiri mačke in dva psa, za otroke pa se nista odločila, ker so ju zelo skrbeli onesnaženost, (ne)varnost hrane, kakor tudi pritiski izobraževanja v kitajskem izobraževalnem sistemu. Yujeva je navdušena, da lahko denar porablja za svoje kosmatince, poleg tega pa se zaveda, da je njihova vzgoja veliko manj odgovorna kot vzgoja otrok.

»Zelo enostavno se je navaditi nanje. Skrbeti moram le, da dovolj jedo, da jih ne zebe in da se jim ne pripeti kaj hudega. Poleg tega pa od njih v povračilo dobiš ogromno – če si slabe volje, te potolažijo in so ob tebi,« pravi 36-letnica.

Blatne kopeli in drugo razvajanje

Zanje tudi ni nič preveč dobro. Za hrano in kopanje zakonca porabita nekaj manj kot 500 evrov na mesec. Poleg tega nekaj sto evrov po ljubljenčku letno zapravita za obiske veterinarja, oblačila in razvajanje. »Pse in mačke peljem v salon, kjer jih razvajajo in polepšajo. Poleti se sproščajo v hladnih kopelih, včasih pa jim privoščim še blatne maske,« pove o razvajanju štirinožnih prijateljev.

In ni edina. Številke kažejo, da ima sedem odstotkov kitajskih gospodinjstev psa, dva odstotka pa mačko. Tudi te številke naj bi v prihodnjih petih letih zelo zrasle, z njimi pa naj bi se povišal znesek, ki ga lastniki letno porabijo za svoje ljubljenčke – na okoli 1,7 milijarde evrov, je pokazala raziskava podjetja Euromonitor.

Akupunktura in barvanje kožuha

Razvoj panoge, ki vključuje skrb za domače ljubljenčke, pa ne temelji zgolj na kvantiteti, ampak tudi na kakovosti. Vse večje so namreč zahteve po gurmanskih in luksuznih proizvodih, ki terjajo svojo ceno. Ostanki hrane in poceni konzerve, tudi če jih imajo štirinožci radi, ne zadovoljijo več okusa njihovih lastnikov, ki zahtevajo recepte in pripravo hrane na višji ravni.

Poleg številnih podjetij, ki se na kitajski trg prerivajo z luksuzno ponudbo hrane za male živali, pa se nova obzorja odstirajo tudi na drugih področjih – na voljo je akupunktura za kosmatince, pa različni zeliščni pripravki, kakor tudi barve za njihov kožuh, da lahko iz psička v nekaj minutah pričarate majhno kosmato pando.

Joga za kužke

To pa še ni vse! Svoje ljubljenčke lahko na Kitajskem odpeljejo tudi na manikiro in pedikuro ali na pasjo jogo, znano tudi pod imenom »doga« (dog yoga). Eden od salonov v Hongkongu celo ponuja masažo za kužke s posebno tehniko postavljanja kosti, s katero naj bi se preprečeval razvoj artritisa, zmanjševala pa naj bi tudi bolečino v sklepih. Cena: okoli 16 evrov za 15-minutno masažo.

Hitro so se odzvali tudi v zavarovalnicah – po poročanju kitajskih medijev je ena od zavarovalnic prejšnji mesec začela nuditi zavarovanja za domače ljubljenčke, ki lahko lastnika stanejo do okoli 450 evrov na leto.