Najverjetnejši novi najemnik žičniških naprav propadlega Športnega centra (ŠC) Pohorje je mariborski poslovnež, ki se je zaradi domnevno spornih preteklih poslov znašel v preiskavi specializiranega državnega tožilstva.

Gre za Nika Pauka, ponosnega lastnika dveh luksuznih apartmajskih hiš Bona na Mariborskem Pohorju, ki ju je zgradil s pomočjo evropskih sredstev. Od tod najverjetneje izvira tudi njegovo zanimanje za najem dela infrastrukture ŠC Pohorje. Čeprav na Mestni občini Maribor zagotavljajo, da trenutno s potencialnimi najemniki še potekajo pogajanja za upravljanje žičniških naprav in smučišč, se neuradno omenja le Pauka oziroma eno njegovih podjetij.

Pauka sumijo oškodovanja upnikov

»Odločitev o upravljalcu oziroma najemniku bo znana po koncu pogajanj, v katerih bo treba izkazati v prvi vrsti realne možnosti za izvedbo te dejavnosti v smislu strokovno-tehničnih zahtev, hkrati pa predložiti verodostojna dokazila o zagotovitvi finančnih sredstev,« so nam včeraj povedali na občini. Po njihovih navedbah bo upravljalec v skladu s trenutnim predlogom prispeval finančna sredstva za remont žičniških naprav, prav tako pa bo prispeval za obratovalne stroške krožne kabinske žičnice (gondole). Upravljalo jo bo podjetje Marprom, ki je v občinski lasti.

Toda medtem ko se mariborska občina pod vodstvom župana Andreja Fištravca dogovarja z zasebnim vlagateljem o tem, da bo prispeval finančna sredstva za rešitev zimske sezone na Pohorju, tega istega zasebnika vsaj od lanskega leta preiskujejo organi pregona. Kot smo v Dnevniku razkrili pred nekaj tedni, se je Pauko pod drobnogledom kriminalistov znašel zaradi sumov oškodovanja upnikov in nezakonite pridobitve več kot 860.000 evrov premoženjske koristi. Gre sicer za dve ločeni zadevi, v vsaki od njiju pa naj bi mu grozilo več let zaporne kazni.

Pri prvi zadevi Pauka sumijo spornega razkosanja propadlega podjetja Metex iz Maribora, ki se je ukvarjalo z gradbenim inženiringom in svoj čas zaposlovalo več kot 16 ljudi. Sporno dogajanje sega v leto 2009, ko je Pauko še pred stečajem Metexa na svoje novoustanovljeno podjetje prenesel za 2,5 milijona evrov premoženja, kar v fizični obliki predstavlja poslovno stavbo na Tržaški cesti v Mariboru. Metex je medtem ostal dolžan okoli 400.000 evrov podjetju Herz iz Šmartnega pri Litiji.

Druga, aktualnejša zadeva je povezana z že omenjenima apartmajskima hišama na Pohorju. Gradnja vsake od nepremičnin, v katerih je po 20 apartmajev, je stala več kot dva milijona evrov, njuno lastništvo pa je nedolgo po končanem projektu prešlo na novo podjetje. Investitor Bona nepremičnine ju je oddelil na odvisno podjetje Bona Turizem, tega pa prodal. Po tistem se je lastništvo apartmajskih hiš selilo od enega do drugega praznega podjetja, dokler ni končalo v rokah podjetja PMKD. Njegov uradni lastnik je v javnosti skorajda neznani Matej Dimnik.

Pauku so pomagali orionovci

Pomembno vlogo pri skrivanju Paukovega premoženja pred upniki njegovih propadlih podjetij in zahtevkom države so odigrali nekdanji orionovci, in sicer tudi Aleš Alojzij Rus in Barbara Podlogar. Omenjena se že več let ukvarjata z likvidacijo podjetij po naročilu in umikanjem premoženja v tujino s pomočjo zapletene mreže spečih podjetij in slamnatih oseb. Zaradi tega sta se v zadnjih letih znašla v več (pred)kazenskih postopkih. Podlogarjeva je po naših informacijah skupaj s Paukom osumljena storitve več kaznivih dejanj. Na specializiranem državnem tožilstvu so zahtevali tudi odreditev začasnega zavarovanja nad njunim premoženjem.

Tako je tožilstvo v začetku letošnjega leta na nekaterih Paukovih nepremičninah vpisalo prepoved razpolaganja. Gre za več stanovanj na Koroški cesti v Mariboru. Po drugi strani je lastništvo razkošne družinske hiše z bazenom v vasi Limbuš v predmestju Maribora prenesel na podjetje Vistakom na Slovaškem. Ta je v lasti družbe Alpha Business Group LLC iz ameriške države Delaware, ki je bila v preteklosti ena od direktorjev slovenskega Oriona. Zastopnik Vistakoma je Mariborčan, prijavljen v enem od stanovanj, ki jih je zgradil Pauko.