Marcel Hirscher in Anna Fenninger sta na prizorišču v Söldnu osrednja junaka začetka alpske smučarske sezone. Avstrijska zvezdnika bosta branila lanska velika kristalna globusa, ki sta ga osvojila po zanimivem in izenačenem boju. Glede na dosedanje rezultate ledeniške premiere, ki bo potekala v pravih zimskih razmerah, saj je sredi tedna na avstrijskem Tirolskem zapadlo ogromno snega, sodita Avstrijca v ožji krog favoritov za najvišja mesta, ne pa prav za vrh. Pri moških bo v nedeljo izrazit favorit Američan Ted Ligety, ki je v preteklosti konkurenci odčital večsekundno lekcijo. Pri ženskah pa je od aktivnih tekmovalk na ledeniku Rettenbach največkrat zmagala Tina Maze. Črnjanka je v Söldnu dosegla že tri zmage svetovnega pokala (nazadnje predlani), medtem ko je bila od zimskih središč uspešnejša le še v St. Moritzu, kjer se je na najvišjo stopničko povzpela štirikrat. Korošica je imela včeraj na prizorišču tradicionalno pester spored, saj je bila v večernih urah osrednja zvezdnica pri svojem glavnem sponzorju, čigar ime že dolgo časa nosi na čeladi.

Brez Riescheve in Svindala, a z Vonnovo

Številni alpski smučarski zvezdniki preteklosti so po olimpijski sezoni postavili smuči v kot. Najodmevnejši konec je obelodanila Maria Höfl Riesch, ki pa bo še naprej prisotna na prizoriščih, saj je podpisala pogodbo z eno od nemških televizijskih hiš. Delala bo kot strokovna komentatorka. Drugo najbolj pogrešano ime v tej sezoni bo Norvežan Aksel Lund Svindal. Nesrečni Norvežan si je prejšnji teden v Söldnu pri igranju nogometa strgal ahilovo tetivo. Zato bo prepustil mesto smukaškega in superveleslalomskega kralja, torej lovoriki, ki sta bili v zadnjih sezonah rezervirani zanj. Svindal je šel prejšnji teden nemudoma pod nož, presenečajo pa njegove izjave, da bi rad že v začetku februarja v Vailu branil naslov svetovnega smukaškega prvaka. Bo pa alpsko smučanje v tej sezoni bogatejše za največjo zvezdnico. Američanka Lindsey Vonn po več kot letu in pol odsotnosti z belih strmin (nazadnje je tekmovala februarja lani na SP v Schladmingu) napoveduje zmagovito vrnitev v svetovni vrh ter postavljanje novih mejnikov v alpskem smučanju.

Hirscherjeva največja tekmeca v boju za veliki kristalni globus bosta Francoz Alexis Pinturault in Ligety. Anno Fenninger bo z vsem svojim bogatim znanjem napadla Tina Maze, zelo resni tekmici pa bosta tudi Tina Weirather iz Luksemburga ter Švicarka Lara Gut. Strokovnjaki napovedujejo tudi preboj Američanke Mikaele Shiffrin, ki naj bi stopila iz slalomske sence. Koliko je Američanka napredovala v veleslalomu, bo znano že jutri pred 14. uro, ko bo konec uvodne veleslalomske preizkušnje sezone.

V olimpijski ciklus z novima glavnima trenerjema

Slovenska popotnica pred začetkom finala svetovnega pokala je dvoplastna. V zgornjem delu se nahaja ekipa Tine Maze, v spodnjem pa slovenska reprezentanca. Črnjanka je po vseh napovedih na začetku sezone odlično pripravljena. Motivacijo ji daje slabša lanska sezona svetovnega pokala, v kateri je zasedla skupno četrto mesto, ko je po rekordni sezoni 2012/13 (2414 točk) zbrala manj kot štirimestno število točk svetovnega pokala. »Končno. Naj se šov začne. Komaj čakam, da tekma prekine treninge,« v svojem slogu v Söldnu sporoča Tina Maze.

Za drugi del slovenske reprezentance sta odgovorna nova glavna trenerja – Klemen Bergant na moški in Rasto Ažnoh na ženski strani. Oba sta podpisala štiriletno pogodbo. Pred začetkom sezone sta imela povečan obseg dela, saj je reprezentanca delovala iz dneva v dan. Vsak potni nalog je bilo treba potrditi sproti, kar je sicer praksa v gospodarstvu, v alpskem delu Smučarske zveze Slovenije pa v preteklosti ni bilo takšne navade. Kljub temu je izkupiček takšen, da sta tako moška kot ženska reprezentanca izpolnili večji del programa. Tudi poletni trening v Južni Ameriki kaže na to, da rezultatskih opravičil ne bo.

»Po julijski informaciji, da so pogodbe s sponzorji v zraku, smo takoj zarezali v predviden program. K sreči imamo sorazmerno blizu Slovenije ledenik Mölltal, na katerem smo prebili večino časa za trening. Moramo se zavedati, da imamo pred seboj visoke stroške sezone. Čaka nas odhod v Severno Ameriko, kjer bodo letos potekale tekme svetovnega pokala, poleg tega pa bodo tudi stroški svetovnega prvenstva zelo visoki (organizator krije tekmovalcem le stroške bivanja, medtem ko morajo vse druge stroške, skupaj z vsem spremljevalnim osebjem, kriti nacionalne panožne zveze – op. p.). Precej bolj bi si želeli, da bi bilo svetovno prvenstvo bližje, saj bi bili v tem primeru stroški veliko nižji,« je alpskim smučarskim klubom na izredni seji zbora sporočil Klemen Bergant, ki je še v minuli sezoni deloval kot trener v ruski reprezentanci.

»Niti približno ne razmišljamo, da bi naši tekmovalci v času tekem evropskih pokalov bivali v hotelih, saj takšen aranžma stane 90 evrov po smučarju. Bivali bomo izključno v apartmajih ter si sami pripravljali hrano. Problem lahko nastane v nekaterih primerih, ker organizatorji tega ne omogočijo. Smukaški ekipi svetovnega pokala smučarska zveza plača glavnega trenerja, dva pomočnika in enega serviserja, stroške enega serviserja pa nosi blagovna znamka Stöckli. Tehnična ekipa ima zagotovljeno spremstvo v obliki dveh trenerjev in enega serviserja. V evropskem pokalu imamo enega trenerja in pomočnika. V programu FIS pa imamo enega trenerja. To je obstoječa zasedba slovenskega moškega alpskega smučanja,« je Bergant predstavil varčevalne ukrepe ter sestavo v sezoni 2014/15, ki bo imela vrhunec februarja, ko bo v ZDA svetovno prvenstvo, na katerem bo Tina Maze branila tri kolajne z zadnjega prvenstva v Schladmingu.

Rasto Ažnoh je bil z žensko reprezentanco deležen podobnih varčevalnih ukrepov, izpostavil pa je naslednje dejstvo: »Pred sezono je bil govor, da bomo najeli dva pomočnika, da bomo lažje izpeljali program. Zdaj se o teh dveh pomočnikih ne govori več, tako da smo s tega naslova krepko zmanjšali stroške. V delu evropskega pokala nas je zapustil serviser, ker je dobil boljšo ponudbo, ustrezne zamenjave zanj pa ne bo.«

Kruta realnost stanja slovenskega alpskega smučanja bi bila lahko do naslednje postojanke, novembrskega slaloma v Leviju na Finskem, lepša z boljšim rezultatskim uvodom. Popotnica je spodbudna: Tina Maze je motivirana, Ana Drev, ki se sicer vrača po poškodbi, je znana kot kraljica ledenikov, Žan Kranjec pa obetavni smučar, ki naj bi prekinil večletni ničelni moški zbir točk.