Devetdeset let mineva od davnega leta 1924, ko je Prostovoljno gasilsko društvo iz Cerknice ustanovilo svojo godbo – Godbo Cerknica. Melodije cerkniških godbenikov je bilo mogoče prvič slišati na velikonočni ponedeljek leta 1926, danes pa brez godbenikov ne minejo ne tradicionalni cerkniški pust ne božično-novoletni prazniki. Skozi požrtvovalno delo številnih posameznikov se danes Godba Cerknica uvršča med najboljše koncertne godbe v Sloveniji.

S trdim delom vse do vrha

Godbeniki so svoje prve instrumente kupili s pomočjo rojakov iz Amerike; iz Trsta so glasbila v Cerknico prispela davnega 8. decembra 1924. Kljub težkim časom, ko je zvok medenine med drugo svetovno vojno zamenjal zvok orožja, ko so bili v šestdesetih letih brez kakršne koli finančne in druge podpore družbe, so zahvaljujoč skupini entuziastov, ki so godbo ohranjali v pogonu, preživeli. Toda kako lokalno godbo, ki je igrala na porokah in pogrebih, postopoma pripelješ do ene najboljših godb v državi? Tone Urbas, član z najdaljšim godbeniškim stažem pri Godbi Cerknica, sicer pa tudi predsednik Zveze slovenskih godb in nekdanji predsednik Godbe Cerknica, pravi, da predvsem s trdim delom in nenehnim vzgajanjem podmladka. Godba Cerknica je tako leta 2007 ustanovila svojo godbeno šolo, ki ji je zagotovila dovolj mladih glasbenikov, ki so predlani pomladili godbene vrste. »Leta 2012 smo dobili novih 22 članov in trenutno Godba Cerknica šteje 63 članov,« ponosno pove Urbas.

Cerkniška godba se na tekmovanjih koncertne kategorije uvršča na najvišja mesta, z odličnimi nastopi in osvojeno zlato plaketo na 1. težavnostni stopnji so si leta 2005 zagotovili vstopnico za elitno koncertno kategorijo, svoj preboj pa upravičili leta 2010 na mednarodnem tekmovanju v Velenju, kjer so osvojili zlato plaketo s pohvalo, dirigent Mitja Dragolič pa priznanje za najboljšega dirigenta. S kvaliteto pa godbeniki trkajo na vrata sponzorjev in tako so dobili tudi generalnega sponzorja Ydria Motors, ki jim omogoča nemoteno delovanje. »Največji problem in zalogaj za godbe je nakup instrumentov, not in uniform, ter seveda logistika,« pojasnjuje Urbas.

Za prihodnost jih ne skrbi

Ob svoji 90. obletnici je Godba Cerknica tako pripravila številne dogodke, med drugim slavnostno akademijo v Kulturnem domu Cerknica, ki so jo poimenovali Si že slišal našo (z)godbo?, ter srečanje godb z naslovom (Z)godbe v Cerknici, izdali pa so tudi dvojno zgoščenko Srebrno zlato in zbornik fotografij preteklega desetletja. Letos bo jubilejno leto tudi za tradicionalni božično-novoletni koncert, ki bo že 40. po vrsti. Kot pove Urbas, naj bi bila Godba Cerknica prva, ki je začela tovrstne koncerte. »Pred 40 leti je takratni dirigent Ivan Lavrič prišel na idejo, da bomo imeli tudi v Cerknici božični koncert – in ne samo simfoniki na Dunaju. Kot najbrž veste, so tovrstne prireditve ene najbolj obiskanih kulturnih prireditev v Sloveniji, nekatere godbe pa koncerte zaradi popularnosti izvajajo celo v dveh terminih,« pravi Urbas.

Cerkniška godba je pomemben inkubator za cerkniško mladino, ki začenja svojo glasbeno pot. »Trenutno štirje učenci godbene šole nadaljujejo glasbeno pot na srednji glasbeni šoli, zgled pa imajo med številnimi našimi člani, ki so akademski glasbeniki. Nekoč so bili v godbah moški, starejši od 30 let, danes pa so to večinoma mladi glasbeniki, prav tako so zasedbe popestrila dekleta, ki danes igrajo – tako kot fantje – že vse instrumente,« pojasnjuje Urbas in dodaja: »Zato menim, da se nam za prihodnost godb nasploh ni treba bati.«