Ažnoh se je v slovensko smučanje vrnil v težkih časih, saj se je panoga znašla na najnižji točki v času slovenske samostojnosti. Glede na preteklost že tako okleščene programe je bilo treba za sezono 2014/15 dodatno oklestiti, tako da bo že sama izvedba sezone težavna. Kako se bo Ažnoh z najožjimi sodelavci znašel v njej, bo znano kmalu. Sploh glede na dejstvo, da Ažnoh v preteklosti nikoli ni držal jezika za zobmi.

S kakšnimi obeti bodo šle slovenske alpske smučarke v soboto na prvi start sezone nad Söldnom?

Pripravljalno obdobje smo opravili zelo korektno. Ogromno pozornost smo namenili kondicijski vadbi. Lahko rečem, da smo naredili korak naprej, čeprav je treba poudariti, da kondicijska vadba ni proces ene sezone. Pravi rezultati takšne vadbe se bodo videli v dveh, treh, štirih sezonah. Trening na snegu je potekal po načrtu. Ni bil optimalen, a še vedno zadovoljiv. Bolj bi bil zadovoljen, če bi se lahko še bolj natančno posvetili podrobnostim, po drugi strani pa punce niso bile prikrajšane za sneg. Težko je oceniti, kakšna je pripravljenost pred prvo tekmo sezone. Upam na najboljše.

Koliko uvrstitev v finale svetovnega pokala bi vas zadovoljilo ob koncu sezone?

Za vsako posameznico imamo cilje, v katerih disciplinah lahko posežejo po finalu. Sölden je nepredvidljiv, a so cilji ob koncu sezone jasni. Ana Drev se denimo po poškodbi vrača na sneg. Zato bo njen osnovni cilj, da se uvrsti v finale svetovnega pokala. Verjamem pa, da ima osebno višje cilje. Imela bo odlično startno izhodišče, poleg tega je znana po tem, da je bila na ledenikih venomer uspešna. Katarina Lavtar bo na veleslalomih vedno ciljala na finale. Od Maruše Ferk in Ilke Štuhec pa največ pričakujemo v hitrih disciplinah ter superkombinaciji. Obe sta bili že zelo visoko, za njiju pa imamo cilj, da bi se v svojih disciplinah uvrstili med najboljšo deseterico.

Kolikšen izkupiček po koncu zime bi vas zadovoljil, da bi dobili potrditev, da ste dobro vstopili v olimpijski ciklus?

V tem odgovoru je nekaj specifike. Na eni strani imamo tekmovalke, s katerimi se lahko ozremo v štiriletno obdobje, na drugi strani denimo Ano Drev, o kateri nisem razmišljal o celotnem olimpijskem ciklusu. Ana ima pred seboj etapni cilj, torej štiri tekme, na katerih mora izpolniti normo za nastop na svetovnem prvenstvu. Če ne bo izpolnila pričakovanj, bo izpadla iz ekipe za naslednje tekme svetovnega pokala. Torej mora še v letošnjem koledarskem letu pokazati velik repertoar svojega znanja. Glede Katarine, Ilke in Maruše bi v tem trenutku težko razložil povsem natančne načrte, saj teh smučark še niti tako dobro ne poznam. Jasno je, da je osnovni cilj olimpijska kolajna, a bi trenutno težko napovedal imena.

Ne bi pogrevali juhe glede finančnega stanja panoge za alpsko smučanje. Vseeno nas zanima, koliko trenutni položaj vnaša nemirnosti med dekleta.

Smučarkam osebno nikoli nisem predstavljal, kako kritična je situacija. O tem nikoli ni bilo govora na sestankih, treningih ali analizah. Punce se zavedajo, da gre za njihovo kariero. Verjamem, da jih kakšna obrobna stvar moti, po drugi strani pa se morajo ves čas zavedati, da je treba maksimalno izkoristiti trening, ki ga imajo na razpolago. Možnost treninga v alpskem smučanju je zelo dragocena in tega se smučarke zavedajo. Navsezadnje kljub položaju, v katerem smo se znašli, punce niso bile prikrajšane za trening v Južni Ameriki in na ledenikih. Lep primer je Maruša Ferk, ki je z Andreo Massijem težavo rešila predčasno. Vse v smeri, da bi bila čim bolje osredotočena na sezono. Tako njo kot druge punce v tem času zanima le trening.

Z Massijem, ki ste ga ravno omenili, sta od nekdaj dobra prijatelja. Hkrati se zelo cenita. Je ta odnos še vedno takšen, kot je bil?

Vsa leta, ne glede na to, kje sva bila, sva ohranila stike. Na zadnjem treningu v Hintertuxu sem nekajkrat sedel za mizo z vso ekipo Tine Maze, tudi z Massijem na štiri oči. Dotaknila sva se tudi sodelovanja. Strinjala sva se, da nihče izmed nas ne potrebuje dodatnih zapletov. Massiju sem dal vedeti, da sem zainteresiran za sodelovanje. Če že ne s starejšimi slovenskimi reprezentantkami, pa bi bilo dobrodošlo, da vrže oko na mlade punce, ki so v ekipi evropskega pokala in bodo nekoč članice reprezentance A. Te punce lahko ogromno odnesejo od Tine.