»Kaj takega smo do sedaj počeli samo na vajah. Še dobro, da jih imamo,« je po pravi adrenalinski nočni akciji povedal poveljnik gorenjevaških gasilcev Jure Trlep. Okoli 150 litrov dežja na kvadratni meter je v nekaj urah padlo na loškem koncu, sprožilo se je na stotine plazov. Hudourniki, polni vejevja, ki je tam ostalo še od žledu, so grmeli po pobočjih, Poljanska Sora je poplavila na desetine hiš. V Škofji Loki in Žireh so se oglasile sirene za splošno nevarnost, razglasili so izredne razmere, dve šoli sta ostali zaprti, ljudje niso mogli v službe.

Ura je že odbila polnoč, ko je Jernej Lampreht, gospodar Karlovskega mlina visoko nad Poljansko dolino v Žirovskem Vrhu Sv. Antona, preveril, kako je s potokom ob hiši, ki žene njihov daleč naokoli znan mlin, iz katerega prihaja izvrstna moka in kjer pečejo domače dobrote. »Voda je začela udarjati čez, poklicali smo gasilce. Ko je bil del gasilcev že v hiši, pa je hudournik pobesnel,« je začel opisovati Lampreht. V nekaj minutah je odnesel brežino pod hišo in zazijala je ogromna luknja. Ocenili so, da obstaja huda nevarnost, da hišo skupaj z gasilci in družino odnese. »Jaz sem bil že na tej, varni strani. In tudi nekaj gasilcev. Žena, hčerki in oče so bili še v hiši. Voda je drla tako močno, da so gasilci napeljali vrv, naredili žičnico in po njej najprej na varno prepeljali 10-letno Niko ter 18-letno Ines, nato pa še preostale. Zalilo nam je ves mlin, odneslo žita in moko, koliko bo vse škode, pa sploh ne upam še pomisliti. Za zdaj je važno, da smo na varnem. Prav tako še ne vem, ali bo hiša dovolj varna, da se bomo lahko vselili nazaj,« je ob deročem Dršaku pripovedoval Jernej Lampreht.

Reševanje kot v filmu

Drzno akcijo so speljali tudi v grapi od Hotovelj proti Bukovem Vrhu. Malo po osmi uri je dežurni s centra za obveščanje aktiviral gorske reševalce in helikopter Slovenske vojske. Drama se je odvijala v Bukovem Vrhu 7. Hišo sta »objela« hudournika in 76-letnik je skušal rešiti hlode, da jih podivjana voda ne bi odnesla. A je odnesla njega in komaj se je rešil. Vsega podhlajenega in omotičnega so našli sosedje. »Gorski reševalci smo ga oskrbeli in ga zavili v grelne blazine, v klinični center pa ga je odpeljal helikopter,« je povedal načelnik GRS Škofja Loka Roman Hartman. Gorski reševalci so se do Bukovega Vrha prebijali peš po nedostopnih cestah tri kilometre, ponesrečenega domačina pa so do helikopterja prinesli čez dva deroča hudournika. S pregradami in zasilnimi mostovi so jim pomagali domačini, ki jih je pohvalil tudi zdravnik Iztok Tomazin: »Življenje 76-letnika je bilo ogroženo. Bil je močno podhlajen, še dobro, da so zelo dobro zanj poskrbeli že domačini.«

Od sveta je bilo včeraj odrezanih kakih 20 domačij, saj je Poljanska Sora močno načela most proti Tavčarjevemu dvorcu, ki so ga zaradi varnosti morali zapreti. Neprevozni sta bili tudi cesti v dolini Hrastnice in v Bodoveljski grapi v občini Škofja Loka. V Žireh je bil pod vodo velik del centra mesta, razglasili so izredne razmere, popoldne pa se je stanje že umirilo. Veliko hiš je bilo poplavljenih tudi v Poljanah.