Nagrado Kristine Brenkove za najboljšo izvirno slovensko slikanico leta so včeraj v Trubarjevi hiši literature podelili avtorski slikanici Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu, ki jo je ustvarila Huiqin Wang. Žirija, ki so jo sestavljali Dragica Haramija (predsednica), Alenka Sottler in Kristina Picco, je prvič podelila tudi priznanje nove poti, ki ga je namenila knjigi Modro ne bo, pri kateri sta moči združila Tomaž Šalamun in Arjan Pregl.

»Veselje jo je vzeti v roke«

Učenjak Ferdinand Hallerstein, rojen v plemiški družini, ki je živela v Mengšu, se je po študiju v Gradcu in na Dunaju leta 1735 kot misijonar odpravil na Kitajsko. Po skoraj triletni plovbi je prispel v Macao, nato pa je živel v Pekingu, kjer je leta 1774 umrl in je tam tudi pokopan; kot misijonar in učenjak si je na Kitajskem nadel ime Liu Songling. Slikanica Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu, ki je rezultat nekajletnega dela Huiqin Wang, izšla pa je pri Mladinski knjigi, je po prepričanju žirije pomembna za medkulturnost in hkrati za narodno identiteto. Na eni strani gre za prikaz ravni znanosti na Kitajskem v sredini 18. stoletja, po drugi strani pa se skozi Hallersteinov življenjepis odražajo tamkajšnje sočasne družbene razmere, politično delovanje in vsakdanje življenje. Dvojezična knjiga tudi s slovenskim črkovnim zapisom ter kitajskimi pismenkami predstavlja dva različna jezika in dve kulturi, ki navsezadnje določata tudi avtorico, ki že več kot trideset let živi in dela v Sloveniji.

Slikanica je po prepričanju žirije oblikovana in izdelana zelo kakovostno, v naš prostor pa prinaša toliko svežega in novega, da jo je že zato »veselje vzeti v roke«. Zgodbo o povezovanju dveh kultur iz davnih časov, ki jo Huiqin Wang iz osebne izkušnje živi še danes, posreduje z slikarsko veščino, ki je v Sloveniji poznamo samo posredno.

Igra med besedo in sliko

Letos so, kot omenjeno, prvič podelili tudi priznanje nove poti, namenjeno izvirni slikanici za inovativnost na področju slikaniške produkcije. Prislužila si ga je slikanica Modro ne bo, ki je nastala v sodelovanju pesnika Tomaža Šalamuna in slikarja Arjana Pregla, izšla pa pri založbi Morfem. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, se preboji na področju slikanice zgodijo takrat, kadar se najde ustvarjalec ali skupina ustvarjalcev, ki suvereno obvladajo tako besedni kot vizualni jezik ter zgodovino njunih srečevanj; takrat se lahko pisci in ilustratorji spustijo v igro med besedo in sliko ter ustvarijo presenetljive rešitve, kar se je zgodilo tudi v tem primeru.

Slikanico Modro ne bo je žirija označila kot sodobno, na prvi pogled enigmatično delo, v katerem se na mnoge čudežne, mejne in dvoumne načine stikata in prepletata oba jezika. Besede so mestoma vizualni element slike, spet drugič igrivo komentirajo prebliske ob opazovanju ilustriranih površin. Kot je dejal Pregl, je slikanico sam dojemal kot »knjigo za otroke, ki radi barvajo malo izven črte«.

Za nagrado Kristine Brenkove, ki jo podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije, so bile letos nominirani še Slon na drevesu Maše Ogrizek in Dunje Jogan, Anton! Lucije Stepančič in Damijana Stepančiča ter Princesa srca Bine Štampe Žmavc in Polone Lovšin. V obdobju od 31. julija lani do 31. julija letos je sicer izšlo 150 slikanic, na razpis pa so jih založniki prijavili 33. kul