»Jod je sestavni del ščitničnih hormonov, pomanjkanje joda pa povzroča rast ščitnice,« je pojasnila doc. dr. Simona Gaberšček s Klinike za nuklearno medicino ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC). Najpomembnejši vir joda je jodirana kuhinjska sol. Ustrezna preskrba z jodom je zelo pomembna, saj omogoča normalno delovanje in velikost ščitnice.

»V zadnjih letih preteklega tisočletja so evropske države začele počasi dvigovati količino joda v soli, ker je to najboljši način za vnos joda v telo,« je povedal prof. dr. Sergej Hojker, strokovni direktor UKC Ljubljana. Zakonsko povečanje jodiranja kuhinjske soli se je uveljavilo tudi pri nas, s čimer smo, tako Gaberščkova, dosegli ustrezno preskrbo z jodom. Kilogram soli mora po zakonskih standardih vsebovati od dvajset do trideset miligramov kalijevega jodida.

Po petnajstih letih od vzpostavitve ustreznega jodiranja kuhinjske soli strokovnjaki ugotavljajo, da se je pojavnost nekaterih obolenj zmanjšala, izboljšalo pa se je tudi delovanje zdrave ščitnice pri odraslih. Ustrezna preskrba z jodom je še posebno pomembna za nosečnice in doječe matere, saj vpliva na primeren razvoj ploda in dojenčka. Med nosečnostjo prehaja jod iz matere v plod, ki ga potrebuje za tvorbo ščitničnih hormonov. »Jod v materinem mleku pa predstavlja edini vir joda za dojenčka, ki na tak način tvori normalne količine ščitničnih hormonov, kar omogoča ustrezno rast in razvoj,« je pojasnila Gaberščkova.

Manj golšavosti in ščitnične avtonomije

Kot je povedala Gaberščkova, se je po povečanju vsebnosti joda v kuhinjski soli postopno zmanjševala pojavnost enakomerno povečane ščitnice (difuzne golše). »Pred petimi leti so bili bolniki s to boleznijo povprečno precej starejši kot pred petnajstimi leti, kar je logična posledica ukrepa, saj so starejši dlje časa živeli v pomanjkanju joda kot mlajši.«

Ustrezna preskrba z jodom je poskrbela tudi za postopno zmanjševanje ščitnične avtonomije – »stanja, pri katerem del ščitnice ali cela žleza deluje samostojno in ne uboga mehanizmov, ki sicer uravnavajo delovanje ščitnice«.

V sedmih letih po uveljavitvi zvečane vsebnosti joda v kuhinjski soli so strokovnjaki opažali počasen, a vztrajen porast hashimotovega tiroiditisa, avtoimunske bolezni ščitnice, ki je v visokem odstotku genetsko povzročena, nanjo pa vpliva tudi vnos joda, vendar se je, tako Gaberščkova, takrat pojavnost bolezni stabilizirala in se od takrat niti ne povečuje niti zmanjšuje.

Večjih sprememb v številu čezmernih delovanj ščitnice (hipertiroze) zaradi prevelikega vnosa joda, ki se lahko zgodi pri rentgenskih preiskavah, kjer bolnikom vbrizgavajo kontrastna sredstva z jodom, niso opazili. So pa ugotovili, da »imajo bolniki, odkar se je zvečala preskrba z jodom, izrazito blažje oblike te bolezni kot pred tem«. Kot je še pojasnila Gaberščkova, zaradi tega zdaj to obliko hipertiroze zdravijo z manjšimi odmerki zdravil in krajši čas kot pred uveljavitvijo višje ravni joda v kuhinjski soli.

V zadnjih letih pa zdravniki opažajo porast vozličasto spremenjenih ščitnic (nodozne golše), vendar menijo, da to ni povezano z vnosom joda, saj v zadnjih letih ugotavljajo, da je za to obolenje v veliki meri odgovorna genetska nagnjenost. »Porast pojavnosti nodozne golše pripisujemo vedno pogostejši uporabi ultrazvočnih preiskav v zadnjih letih, s katerimi zgodaj odkrijemo zelo majhne spremembe v ščitnici, še preden zrastejo toliko, da jih opazimo ali zatipamo kot oteklino na vratu,« je pojasnila Gaberškova in poudarila, da kljub porasti nodozne golše opažajo upad anaplastičnega raka ščitnice, ki je sicer redka, a zelo maligna oblika ščitničnega raka.

Previdnost še vedno ni odveč

»Ugodni učinki ustrezne preskrbe z jodom so številni in za zdravje Slovencev neprecenljivi,« je ocenila Gaberščkova in hkrati opozorila, da moramo biti pri kupovanju soli pozorni, da izberemo ustrezno jodirano kuhinjsko sol, kar mora biti na embalaži označeno. Tudi Hojker ukrep označuje kot učinkovit, vendar opozarja, da se na trgovinskih policah v zadnjem času pojavlja vse več naravne morske soli, ki ni jodirana. »To je proti pravilniku o kvaliteti soli. Sol mora biti jodirana!«