Afte so najpogostejša bolezenska sprememba na ustni sluznici, zaradi katere ljudje pogosto poiščejo pomoč tudi v zdravstvenih ambulantah. Pravijo celo, da se z aftami vsaj enkrat v življenju sreča skoraj vsak človek.

Vzrok še vedno neznan

»Drobna sprememba, pravzaprav ranica v ustih, ki je ovalne oblike in prekrita z membrano, ki ima oster rob, je afta. Ta prizadetega zelo moti, človek pa zaradi tega tudi težje požira hrano. Ko ta membrana poči in odpade, se naredi ranica, ki močno peče. To so klasične afte, ki jih imenujemo tudi habitualne afte, ki so pri otrocih redke, pogosteje pa se pojavljajo pri odraslih. Vzrok za nastanek aft ni povsem znan. Lahko je kriv oslabljen imunski sistem, lahko je vzrok tudi slaba ustna higiena ali pa težave s prebavili,« pravi Ksenija Goste, specialistka šolske medicine in predstojnica dispanzerja za šolske otroke in mladino v Zdravstvenem domu Celje. Strokovnjaki omenjajo tudi stres in telesno preobremenjenost, celo slabokrvnost, pri ženskah pa hormonske spremembe, še zlasti ob menstruaciji. Mogoče je tudi, da nam primanjkuje določenih vitaminov ali hranilnih snovi, prav tako lahko nastanek izzove uživanje prevroče hrane ali pijače pa tudi uživanje čipsa ali oreščkov, ker pač to bolj draži ustno sluznico. Kot pravi pediatrinja, nekateri zaradi težav z aftami poiščejo pomoč tudi v njihovih ambulantah. »Predpisanega zdravljenja ni, običajno težave minejo same od sebe, mi jih poskušamo le lajšati s tem, da omogočimo čim boljšo dezinfekcijo ustne votline, paziti pa moramo tudi, da v času, ko imamo v ustih ranice, ne uživamo pregrobe hrane, temveč čim bolj tekočo in mehko, da ustne sluznice ne dražimo po nepotrebnem dodatno. Koliko časa trajajo težave, pa je seveda odvisno tudi od odpornosti posameznika,« pravi Gostetova.

Afte ne izbirajo let niti spola

Zlasti za habitualne afte, ki so pogostejše pri odraslih kot otrocih, je značilno, da se rade ponavljajo. »Pri malih otrocih so pogostejše virusne afte, ki jih povzročajo virusni infekti. Te pa so nalezljive, zato se tudi v vrtcu zelo hitro razširijo. Kar je lahko razumeti, saj imajo manjši otroci v vrtcih pogosto v ustih isto igračko ali popijejo tekočino iz istega kozarca. Pri najstnikih se virusne afte širijo tudi s poljubljanjem. Če posumimo, da bi bil vzrok lahko v prebavilih, diagnostiko razširimo. Nasploh afte ne izbirajo let in tudi ne spola in so običajne tako pri 25 kot tudi 50 let starih ljudeh,« še pove Gostetova.

Zanimivo je tudi, da se afte pogosto prvič pojavijo v otroštvu in puberteti. Običajno se pojavita po dve ali tri hkrati, lahko pa tudi v večjem številu, ne ogrožajo pa zdravja in niso znamenje neke resne bolezni, pač pa so v prvi vrsti neprijetna nadloga, ki nas ovira pri uživanju hrane pa tudi govorjenju. Praviloma nastanejo na sluznici ustnic, tudi na jeziku ali pod njim, zato so tudi tako zelo moteče. Le redko se pojavijo na mehkem nebu, nikoli pa na dlesni in trdem nebu. Nadležno je, ker od nastanka pa do takrat, ko izginejo, traja nekaj dni, običajno kakšen teden. To, da se bodo pojavile, lahko zaznamo že kakšen dan ali dva prej, saj se v ustih pojavi pekoč občutek, ki ga občutimo kot nekakšno zbadanje, mesto, kjer se afta pojavi, pa je boleče in rdeče. Potem se na tem mestu pojavi majhna ranica rumenkaste barve z rdečim robom, ki zelo boli. Običajno so ranice majhne, zgodi pa se, da nastanejo tudi večje in globlje, ki pa so tudi bolj trdovratne, in traja celo mesec ali več, da izginejo, saj se večje tudi počasneje celijo. Če so afte velike in dolgotrajne, če se ob tem tudi slabo počutimo in imamo celo vročino, pa strokovnjaki priporočajo obisk pri specialistu za ustne bolezni. Prav tako je obisk specialista nujen, kadar imamo v ustih kakšne druge razjede, ki se dalj časa ne zacelijo ali se celo spreminjajo. Pri manjših aftah pa lahko zobozdravnik predpiše izpiranje ust z raztopino, ki preprečuje nastanek večjih infekcij. Če so bolečine neznosne, lahko pomaga kakšen lokalni anestetik.