»Boleče in močne menstruacije lahko občasno doživlja vsaka ženska, tudi če ima na dan točen ciklus. Še zlasti pa boleče menstruacije pestijo mlada dekleta, ki še nimajo urejenega ciklusa, saj njihova hipotalamohipofizna ovarijska os še ni dozorela in se njihovo telo šele privaja na ciklično sodelovanje hormonov, žlez in jajčnikov.

To privajanje je lahko pogosto precej boleče, krče pa spremljajo tudi glavoboli, slabost in bruhanje, zaradi česar morajo kdaj izostati tudi od pouka,« našteva ginekologinja Katja Jakopič iz UKC Ljubljana, ki ob bolečinah vsem priporoča počitek, ogrevanje trebuha in analgetike. Tudi ženskam v reprodukcijskem obdobju, ki so hormonsko dozorele in imajo zaradi hormonske usklajenosti na splošno manj težav. Ker pa že dovolj poznajo in občutijo svoje telo, jim priporoča še, da vzamejo zdravila, preden se razvije močna bolečina. V predmenopavznem obdobju težave ponovno stopnjuje popuščanje jajčnikov oziroma njihovega delovanja, ki lahko botruje nerednim in močnim krvavitvam, pojasnjuje ginekologinja.

Če protibolečinska zdravila in počitek ne pomagajo, se ženskam in dekletom z močnimi in bolečimi menstruacijami lahko predlaga tudi hormonsko zdravljenje, najpogosteje v podobi kontracepcije. Za mlada dekleta seveda nizkodozne kontracepcije, našteva ginekologinja in še enkrat poudari, da so občasne težave nekaj povsem normalnega in zaradi njih ni treba vedno k zdravniku. Na posvet in pregled h ginekologu pa je treba, če so težave zelo pogoste in se stopnjujejo ter če so krvavitve močne več kot dva dni in lahko vplivajo na slabokrvnost. »Na pregled je treba, če so menstruacije pogostejše kot na 21 ali na več kot 60 dni, če trajajo več kot osem dni in so tako močne in boleče, da postanejo moteče za normalno funkcioniranje ženske ali dekleta. S pregledom je treba izključiti morebitne vzroke, ki jih je treba zdraviti,« opozarja Katja Jakopič. Razloži, da lahko traja normalna menstruacija do osem dni, izguba krvi pa ne sme preseči 80 mililitrov na menstruacijo. A je to seveda zelo težko meriti, zato zdravniki izgubo krvi retrogradno merijo glede na simptome, kot so slabokrvnost, splošno slabo počutje, vrtoglavice...

Maternica se dokončno razvije v nosečnosti

Ginekologinja ugotavlja, da so mlada dekleta, zvečine tudi njihovi starši, zaradi bolečih in močnih menstruacij pogosto zelo zaskrbljena. A pri dozorevanju maternice gre za podoben proces, kot ko otroke zaradi (pre)hitre rasti bolijo kosti ali mišice. Po puberteti se vse uredi samo po sebi. Dekleta dobijo menstruacijo v povprečju pri 11 letih. Sprejemljivo je še, če jo dobijo pri 9 in najpozneje pri 18 letih, za večje odstopanje pa je treba poiskati vzroke. Vzroki za boleče in močne menstruacije pri mladih dekletih tičijo predvsem v tem, da njihova hormonska os dozori hitreje kot organi. Hormonska os namreč dozori v puberteti, maternica pa se največkrat dokončno razvije med nosečnostjo in med porodom, ko se mišičnina maternice močno zadebeli in okrepi. »Kljub temu dozorela maternica ni nujno zagotovilo, da bodo težave z bolečimi in močnimi težavami izginile, nasprotno, nekatere ženske imajo težave z njimi vse življenje,« pojasni ginekologinja Katja Jakopič.

Bolezenski razlogi za boleče in močne menstruacije, ki jih je treba zdraviti, so lahko vnetja, endometrijski polip, tumorji ali pa endometrioza ali adenomioza, razraščanje maternične sluznice v mišičnino maternice. Pri endometrijskem polipu gre za nepravilno zadebelitev maternične sluznice, ki se po ovulaciji ne odlušči in lahko povzroča dolge, boleče in vmesne krvavitve. Pri endometriozi se maternično tkivo najpogosteje preseli tudi na jajčnike, lahko v trebušno votlino, lahko se razširi v črevo, našli pa so ga tudi že v pljučih in nosu. Vzroki še niso povsem raziskani, znano pa je, da so tudi te celice podvržene delovanju hormonov in se med ovulacijo odebelijo in med krvavitvijo odluščijo. Zaradi njihove odebelitve in zato, ker se nimajo kam luščiti, lahko prihaja do močnih bolečin. Zato morajo biti ženske pozorne tudi, če denimo ob menstruaciji krvavijo iz črevesja, če imajo vedno bolečine ob spolnih odnosih in če imajo ob menstruaciji več težav s prebavo. To tkivo, ki se znajde tam, kjer ne bi smelo biti, vedno odstranijo kirurško, razloži ginekologinja.

V prednmenopavznem obdobju so zdravniki pozorni tudi na krvavitve zaradi tumorjev, ki so lahko maligni. Zato vedno odvzemajo vzorce tkiva. Ženske pa morajo biti v tem in rodnem obdobju pozorne tudi na krvavitve, ki se pojavijo po spolnih odnosih, saj so lahko znamenje sprememb na materničnem vratu. V predmenopavznem obdobju se lahko obdobje od menstruacije do menstruacije podaljšuje, a je v tem času vedno treba pomisliti tudi na možnost nosečnosti.

Pomagajo tudi zeliščni čaji

Žensko telo vseskozi spremljajo ciklična hormonska nihanja, ki jih pred menstruacijo občutijo tudi kot boleče in napete dojke. Če so ta nihanja moteča, se je prav tako treba posvetovati z zdravnikom. Zlasti to velja za obdobje, ko se menstruacije začenjajo ali končujejo. K temu, da se telo hormonsko čim bolj in čim prej uravnovesi, lahko ženske in dekleta pripomorejo tudi same z zdravim načinom življenja, zdravo in uravnoteženo prehrano in dovolj gibanja, zlasti gibanja, ki vpliva na ravnovesje v telesu. Taki so denimo joga, tajči, sprehodi... Med bolečinami pa si z jogo in sprehodom ene lahko bolečine olajšajo, drugim takrat bolj pomaga počitek. Pomagajo tudi topli obkladki, ki vplivajo na boljšo prekrvavitev, zadostno uživanje tekočin pa tudi številni nasveti naših babic ne morejo škoditi, le ženske morajo same preizkusiti, kaj jim ustreza, saj smo zelo različni. Nekatere se bolje počutijo po zeliščnih čajih, dodatkih cimeta, kalcija in ingverja, ki naj bi pomagal tudi nekaterim nosečnicam, zelo veliko pa jih prisega zlasti na rmanov čaj.

Ker je med menstruacijo maternični vrat bolj odprt in s tem bolj odprta tudi pot za različna vnetja, ki se lažje razširijo na maternico in prek jajcevodov celo v trebušno votlino, ginekologinja opozarja, da v tem času ni odveč nekoliko večja previdnost pri spolnih odnosih. Ugotavlja, da se spolno aktivna mladina zaveda predvsem posledic neželene nosečnosti, ne pa tudi posledic spolno prenosljivih okužb, ki se lahko kažejo kot huda vnetja ali kot klamidijska okužba. Slednja ne povzroča večjih težav, kljub temu pa lahko okvari sluznico in predvsem jajcevode, kar lahko privede do neplodnosti. Čeprav je ta bolj raziskana pri deklicah, povzroča težave tudi dečkom.