Mestna občina Maribor bo preko omenjenega podjetja vzpostavila dve najemni razmerji, prvo za upravljanje s krožno-kabinsko žičnico, ki ga bodo sklenili z občinskim podjetjem Marprom, v začetku naslednjega tedna pa bodo določili še najemnika za preostale žičniške naprave.

Pogajanja še niso zaključena

Pravni svetovalec mariborske občine Nenad Zečevič je pojasnil, da so s stečajem podjetja prenehala vsa tri dosedanja koncesijska razmerja, predlagano rešitev pa mora stečajni upravitelj še preučiti ter pridobiti soglasje mariborskega sodišča, ki vodi stečajni postopek.

»Pogajanja s potencialnimi najemniki še niso zaključena, zato za zdaj ne želimo razlagati, kdo je tisti, ki bo lahko zagotovil vse potrebne tehnične okvirje za izvedbo dejavnosti. Najemnik bo tisti, ki bo dosegel dogovor s stečajnim dolžnikom in bo razpolagal s potrebnimi resursi. Občina zagotovo ne bo izbrala nekoga, ki ima samo željo ali interes brez možnosti izvedbe tega, za kar se bo zavezal,« je dejal Zečevič in dodal, da bo mestna občina zahtevala določena jamstva.

V zvezi z trenutno stoječo gondolo, kjer so ta teden zaradi pomanjkanja denarja ustavili remont, je Fištravec dejal, da bodo skušali stvari pospešiti, saj lovijo roke za podaljšanje obratovalnega novembra, potem ko se sedanje izteče v začetku novembra. Denar za tehnično usposobitev žičniških naprav pa bo po njegovih besedah moral zagotoviti najemnik.

Nekatere stvari ostale nedokončane

Po besedah stečajnega upravitelja Draga Dubrovskega je DUTB še pred uvedbo stečaja res pokrila del remonta in ta denar je bil porabljen, nekatere stvari pa so ostale nedokončane, za to pa denarja doslej ni zagotovil nihče. V stečajni masi denarja za neplačane predračune ni, zato se je remont gondole tudi ustavil. Kot je dodal, ne gre za velik strošek, morda za okoli 20.000 do 30.000 evrov.

Današnji dogovor po besedah Dubrovskega za zaposlene v propadlem podjetju kratkoročno ne spremeni ničesar, saj jim bo že danes postopoma začel deliti odpovedi pogodb o zaposlitvi. Posledično pa to vsaj za nekatere pomeni nadaljevanje dela, a pri drugih delodajalcih.

»Danes dogovorjeni model je glede na obstoječe pogodbe in na dejstvo, da sodne prakse v zvezi s tem ni, edini možen. Res pa je, da moramo dobiti soglasje stečajnega sodnika, ki je lahko ovira, a računam, da težav ne bi smelo biti,« je pojasnil Dubrovski, ki meni, da bi lahko sam svoje delo opravil v tednu dni.

K obstoječim pogodbam bodo sklepali anekse

Mariborska občina mora sicer v zvezi z rešitvijo za soglasje povprašati še občino Ruše, ki podeljuje koncesijo za areške žičnice, ter ministrstvo za infrastrukturo, ki ima koncesijo nad žičniško napravo Pisker. Po besedah Fištravca bodo k obstoječim pogodbam sklepali anekse, sicer pa jim je v interesu, da zaženejo vse naprave na Pohorju.

Sicer pa bo stečajni upravitelj okoli 100 zaposlenim v podjetju začel deliti odpovedi, kot je že napovedal jih bo dal vsem, vendar postopoma. Že danes jih bo izročil okoli 50 delavcem, večinoma tistim, ki so delali v zdaj že zaprtih hotelih.

Še zadnji hotel, ki je obratoval, so v ponedeljek zaprli potem, ko jim je manjšinski lastnik Mariborski vodovod zaradi neplačila izklopil vodo. Ker gre za občinsko podjetje, je na mestu vprašanje, v čigavem interesu je bila poteza, ki je iz Arene h konkurenci preselila še zadnjih nekaj deset gostov, a je Fištravec zatrdil, da je v interesu MOM predvsem, da se dejavnost nadaljuje.

Vode niso vrnili

Za dodatna pojasnila je župan medije napotil na direktorja Danila Burnača, ki pa kljub prošnjam doslej ni pojasnil takega ravnanja. Fištravec je ob tem spomnil na zdrahe z večinskim lastnikom DUTB, ki da z njimi ni vzpostavil nobene komunikacije, zato je to mogoče tudi odziv na dogajanje v preteklih mesecih.

»Do danes vode niso vrnili in dvomim, da jo bodo, saj smo prejeli grožnje, da nam jo bodo odklopili tudi drugod,« je še dodal Dubrovski, ki je sicer že v torek zatrdil, da je takšen odklop nezakonit. Ob tem pa še naprej meni, da obstajajo tudi razlogi za dvom v upravičenost odsvojitve hotelskih zmogljivosti s strani DUTB dan pred vložitvijo zahteve za stečaj.