Kako ste preživeli poletne mesece?

Delovno. Vse je bilo podrejeno treningu. Udeležil sem se tistih tekem poletne velike nagrade, ki so bile v Evropi, v celinskem pokalu pa tistih, ki so bile v soseščini. Vse z namenom, da sem znova prišel v tekmovalni ritem in testiral glavo, kako deluje v tekmovalnem stresu. Nisem hodil daleč, ker vsak dan na letalu pomeni izgubljeni dan treninga, ki je pomemben za nastope na snegu.

Je bilo zaradi izjemnih uspehov v minuli sezoni veliko dodatnih obveznosti?

Ni bilo posebej drugače kot v preteklosti. Tiskovni predstavnik je poskrbel, da ni bilo preveč obveznosti, obenem pa so bili vsi zadovoljni. Razlika je le v tem, da me na ulici zdaj prepozna že vsak tretji, ne pa vsak šesti. A to je pač sestavni del posla, s katerim se ukvarjamo. Če tega nočeš sprejeti, nima nobenega smisla, da želiš biti uspešen športnik. Doma v Dolenji vasi v Selški dolini je še vedno tako, kot je bilo. Vse teče po ustaljenem ritmu, sem le eden izmed vaščanov.

Odkar je selektor Goran Janus, ste vsako sezono povečali obseg vadbe. Je bilo tako tudi letos?

Le tako si boljši. Nekaj tednov je bil zelo povečan obseg vadbe za telesno pripravljenost, saj od viška ne boli glava, ampak le noge. Povečan obseg kondicijske vadbe se je nato poznal na poletnih tekmah, saj je prišlo do težav s tehniko in sem skakal bolj na silo in grobo. Trenutno že zmanjšujemo obseg vadbe za telesno moč. Manj je dela s težkimi utežmi, večji pa je poudarek na tehniki, zato veliko čepimo in odskakujemo na suhem.

Sezona se bo začela čez mesec dni. Vi doslej po nepisanem pravilu prvi mesec zimske sezone niste blesteli in ste prišli v formo šele okrog novega leta.

Letos je načrt, da čim hitreje najdem prave občutke in začnem skakati na visoki ravni. Vsako sezono je nekaj novega. Kot skakalec se razvijam, a več kot imaš izkušenj, bolj lahko stvari zapleteš. Treba je najti pravo ravnovesje, koliko moraš komplicirati in se sekirati. Brez tega ne gre, ker gredo tekme hitro mimo. Čim hitreje bom moral najti pravo ravnotežje med vsemi elementi, da bo začetek boljši kot lani.

Z dosežki v lanski sezoni ste si letvico uspehov postavili tako visoko, da nekaj štejejo le uvrstitve na stopničke.

Morda za vas štejejo le zmage, a mene zanima skok kot celota, da povežem vse elemente. V minulih sezonah sem vsako leto naredil korak naprej, a lahko se zgodi, da medtem pet tekmecev naredi dva koraka naprej in te prehitijo. Tako kot vselej tudi za novo sezono nimam rezultatskih ciljev. Ko jih imaš, se preveč osredotočiš na rezultate namesto na skoke. V skokih moraš biti osredotočen na tehniko in imeti čisto glavo. Uspehi so vedno posledica dobrih skokov, ne pa misli na rezultat.

Skakalci še vedno nimate podpisanih pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije.

Še čakajo na naš podpis. Vse je povezano s sanacijskim načrtom SZS, zato so morale panoge prilagoditi svoje proračune. Bomo videli, koliko je sploh denarja za nagrade.

Ali ste že dobili denar, ki vam pripada za dosežke v lanski zimi?

Da.

Iz preteklosti ste znani kot tekmovalec, ki se ne obremenjuje pretirano s tem, da še nimate podpisane pogodbe za novo sezono.

Občasno tudi vpliva na zbranost na treningih. Bliže ko je sezona, pogodbe pa še ni, bolj ti misli uhajajo k temu področju. Na treningih nas je skupaj sedem, osem fantov in med številnimi temami naših pogovorov so tudi pogodbe. Ko eden odpre to temo, pride do nelagodja, slabe volje in jeze. A tako kot vedno ostajamo potrpežljivi in čakamo, da se vse skupaj uredi v zadovoljstvo vseh vpletenih strani.

Torej niste revolucionar v prvih bojnih vrstah.

Počakam, da drugi vzrojijo, in le na koncu dodam še kakšen popravek, če je potreben.