Z alpskim smučarskim uvodom na avstrijskem Tirolskem se bo čez tri dni začel športni del zimske sezone svetovnega pokala. Nastopili bodo alpski smučarji, ki vrhunec kariere doživljajo v nepravem času. Kdor ni uveljavljen v svetovnem vrhu, se mu pri prebijanju v ospredje v bližnji prihodnosti ne obeta nič lepega. Prave podpore nacionalne zveze še nekaj časa ne bodo imeli, poleg tega pa bodo morali vase vlagati vse več lastnih sredstev. Alpski smučarski del diha na škrge. Tudi če se čudežno pobere, bo strokovna podpora premajhna v boju s tekmeci. Napisane besede ne veljajo za Tino Maze. Njena ekipa je s smučarsko zvezo našla sinergijo. Prejela bo največ sredstev doslej, kritiki pa so raje bolj tiho, saj se zavedajo, da bi imela panoga brez Črnjanke še manj polepljene drese, kot jih ima.

Od biatloncev gre v tej sezoni pričakovati izvrstne rezultate. Na Pokljuki imajo enkratne razmere za vadbo, članska reprezentanca pa je izjemno izkušena, tako da lahko razveseljuje slovensko javnost. Teja Gregorin in Jakov Fak bosta na vsaki tekmi sodila v krog najožjih favoritov za najvišja mesta v izjemno atraktivni disciplini, medtem ko bo uvrstitev na vrh sposoben tudi Klemen Bauer.

Deskanje na snegu se z dvema olimpijskima kolajnama Žana Koširja ni vpisalo le v zgodovino, temveč je kot športna panoga opozorilo, da potrebuje več podpore. Poleg tega je Žan Košir s svojo medijsko prepoznavo pridobil marsikaterega novega privrženca. To so dejstva, zaradi katerih bodo slovenski zimski športniki še naprej junaki vsaj v lokalnem okolju.

Naloga skupnih služb Smučarske zveze Slovenije je, da se vsako sekundo zaveda, da vsi opravljajo svoje delo zgolj zaradi športnikov. Da so oni glavni tudi tedaj, ko nimajo dobrega dneva. Da naredijo vse, da se zanje najde še kakšen evro, ne pa zgolj neprestano opozarja, kako se zveza nahaja v rdečih številkah. Če bi bili zimski športniki organizirani kot centralni marketing SZS, bi bila najboljša uvrstitev Slovenije na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju hokejska, torej najmanj dvanajsta. Osvojili pa so osem kolajn.