Priznani izdelovalci pisarniškega pohištva, ki se ta teden, do sobote, predstavljajo na specializiranem sejmu Orgatec v Kölnu, so prepoznali jasno povezavo med dizajnom pisarn, korporativno kulturo in dolgoročnim uspehom podjetja. Na spremembe v delovnih okoljih so se odzvali z najnovejšo tehnologijo, pametnimi pohištvenimi rešitvami in koncepti integrirane opreme.

Prilagodljiva, mobilna in virtualna pisarna

Naraščajoča individualizacija delovnega okolja zahteva individualne rešitve. Moderna pisarna je prilagodljiva, mobilna in virtualna ter spodbuja komunikacijo in prenos znanja, obenem pa ponuja uporabnikom tudi možnost koncentracije in oddiha. Po zadnji raziskavi Združenja za pisarniško pohištvo le 49 odstotkov zaposlenih meni, da njihova delovna mesta ugodno vplivajo na medsebojno komunikacijo in sodelovanje. Kar petina si želi, da bi bilo delovno okolje boljše tudi v zdravstvenem smislu, polovica vprašanih pa je povedala, da slog pisarniške opreme ne odseva dejavnosti njihovega podjetja.

Urejeno okolje, ki ustvarja prijetno vzdušje

Tisti, ki v slovenskih podjetjih delajo na zastarelih ali celo poškodovanih pisalnih mizah, ali pa so veseli, da imajo vsaj malo ergonomsko oblikovan stol, si seveda le težko predstavljajo, kaj pravzaprav pomeni sodobna pisarniška oprema za razvojno naravnane družbe, ki jim za dobro počutje in zdravje svojih zaposlenih ni vseeno. Delavci, ki morajo uravnotežiti zasebno življenje s službenim, čedalje bolj cenijo kar najbolje urejeno delovno okolje z elementi, ki ustvarjajo prijetno vzdušje, in individualnim značajem. Dobro počutje delavcev pa je predpogoj za njihovo uspešno delo, se zavedajo v podjetjih, ki iščejo navdih in rešitve za opremo pisarn na sejmu Orgatec.

Pisarna kot tradicionalna dnevna soba

Sejem med drugim predstavlja pisarniške pohištvene elemente, ki spominjajo na tradicionalno dnevno sobo, dizajnerske zofe za sprejemnice, modularne sedežne sisteme, udobno pohištvo za kotičke za počitek, sodobne pisalne in »direktorske« mize ter izjemno dovršene pisarniške stole, ki popolnoma razbremenijo hrbtenico. Nove generacije stolov imajo celo senzorje, ki vas opozorijo, kadar ne sedite v pravilnem položaju. Izdelovalci pisarniške opreme v proizvodnem procesu uporabljajo energijsko varčne tehnologije in pazijo na ogljikov odtis, materiali, ki jih uporabljajo, pa so okolju prijazni in ne oddajajo nevarnih snovi, mogoče pa jih je tudi reciklirati. Pohištveno opremo dopolnjujejo razstavljeni razsvetljava, akustični sistemi in talne obloge.

Na sejmu z inovativnimi izdelki tudi slovenski Donar

Najnovejše oblikovalske rešitve na sejmu predstavlja tudi slovensko podjetje Donar. Beatnik Room-In-Room je izvirna rešitev za odprte prostore in večje interjerje, ki ponuja zasebnost za sestanke, spletne konference ali umik pred vrvežem. Beatnik Sound Station Chair je zvočni ovoj, ki omogoča nemoteno telefoniranje ali poslušanje glasbe doma, v pisarni ali v javnih prostorih. Je prvi stol, ki ima vgrajeno tehnologijo Apple AirPlay in podpira Bluetooth povezavo z mnogimi napravami. Keep it simple je delovni stol z inovativno rešitvijo pritrjevanja blazin z magneti, privlačna stola Sola in Ergo+ omogočata ergonomsko sedenje, Beatnik Open Source pa je modularni pohištveni sistem z integrirano multimedijsko tehnologijo. S sestavljanjem in dodatnimi opcijami lahko ustvarimo javni ali polzasebni funkcionalni otok v katerem koli prostoru.