Ker so v zgornjem nadstropju poševni stropi, kot je narejena streha, se pojavijo omejitve z izkoriščenjem in razporejanjem prostora. V podstrešnem prostoru bi si rada ustvarila svoj dom, vendar si ne znam predstavljati, kako bi lahko to najbolje naredila. Najlepša hvala za vaš nasvet. Monika Zobec

Odgovor: Preureditev mansardne etaže v bivalno enoto je vsekakor odlična rešitev v današnjem času, vendar vas moram opomniti, da bi za natančnejši idejni načrt razporeditve prostorov v podstrešni etaži potrebovala več podatkov. Niste namreč označili smeri, v kateri poteka sleme, zato ne vem, katere stropne stene so poševne. Potrebovala bi tudi podatek o višini vertikalne stene (kolenčni višini), kjer se poševnina konča. Izrisala sem vam torej idejno zasnovo, ki sem ji sama določila potek slemena in s tem poševnino strešine.

Podstrešno etažo lahko izrabite zelo funkcionalno, predlog, ki sem vam ga skicirala, pa vsebuje vse vaše želje – dnevno sobo s kuhinjo in jedilnico ter spalnico in manjši sobi. Sodeč po sliki kopalnica že obstaja, prav tako pa je že urejeno tudi stopnišče.

Upam, da vam bo moj predlog v pomoč pri prenovi podstrešja.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.