Največji poudarek konference je bil tudi letos na predstavitvi programa dela in projektov za novo šolsko leto 2014/15. 460 udeležencem konference se je predstavila tudi družba Jub, ki s programom Ekošola tudi letos sodeluje v likovnem natečaju Ustvarjamo z Bojanom. Ker Jub letos praznuje že 45. obletnico legendarne blagovne znamke Jupol, kot naš najstarejši proizvajalec barv za dom pa bo naslednje leto obeležil še častitljivo 140. obletnico svojega obstoja, je za šolsko leto 2014/15 v sodelovanju z Ekošolo pripravil poseben projekt, povezan z Jubovo maskoto Bojanom, junakom iz istoimenske risanke, ki smo jo vsi radi spremljali prek televizijskih zaslonov.

Natečaj za najboljšo risbico Bojana

Ekošole in ekovrtci se bodo lahko letos novembra in decembra vključili  v natečaj za najboljšo risbico Bojana. Nagrajena risbica z imenom mladega avtorja in ustanove, ki jo obiskuje, bo prihodnje leto na posebni nalepki krasila tudi  embalažo barve Jupol Junior, in to na vseh trgovskih policah bolje založenih ponudnikov barv in premazov po Sloveniji. Jub bo v svojem Jub Design Studiu v Dolu pri Ljubljani pripravil tudi razstavo vseh prispelih risbic, za nagrajeno šolo ali vrtec pa bo organiziral še posebno ustvarjalno delavnico. Nagrajena ustanova bo na sejmu Altermed prejela praktično darilo, in sicer barvo iz družine Jupol, s katero bo lahko prebarvala 500 kvadratnih metrov stenskih in stropnih površin v učilnicah, igralnicah ali na hodnikih. Nagrajenega avtorja in ustanovo bodo marca 2015 slovesno razglasili na sejmu Altermed v Celju.

V lanskem šolskem letu prvič v programu Ekošole

Družba Jub se je v preteklem šolskem letu 2013/14 prvič vključila v program Ekošola in s svojimi barvami iz družine Jupol sodelovala v dveh projektih – decembrskem natečaju za najlepše okrašene prostore Prednovoletni čas ter v srednješolskem projektu Vse barve naše šole. V prvem je Jub za najlepše okrašene igralnice z barvami iz družine Jupol v kategoriji osnovne šole nagradil CUDV Draga, OŠ Jela Janežiča in OŠ Sava Kladnika Sevnica - POŠ Loka pri Zidanem Mostu, v kategoriji vrtci pa Vrtec Most na Soči, Vrtec Mežica in Vrtec Ormož. Poleg teh je najbolj prizadevnim podelil še eko in druge simbolične nagrade. Podelitev je potekala sredi marca na celjskem sejmu Altermed, barve Jupol za barvito prenovo 1500 kvadratnih metrov zidnih površin pa je v štirih kategorijah prejelo dvanajst šol in vrtcev.

V projektu Mladi poročevalci so se morali dijaki proaktivno lotevati okoljskih tematik in poročati o primerih dobrih in slabih praks iz njihovega lokalnega okolja, za ugotovljena neskladja pa poiskati tudi ustrezne rešitve. Moto, ki so mu sledili, je bil: Razmišljaj globalno, deluj lokalno. Barve Jupol za 200 kvadratnih metrov zidnih površin je na konferenci na Brdu pri Kranju tokrat prejela Ekonomska šola Celje.