Zlati medenjak

Natečaj Zlati medenjak je Čebelarska zveza Slovenije objavila v sodelovanju z revijo Jana in je namenjen vsem ljubiteljem peke medenjakov ne glede na registracijo dejavnosti. Predmet natečaja so medenjaki iz različnih prehranskih sestavin, tehnologij izdelave in vizualnih pojavnosti oziroma oblik ter izvirnih poimenovanj. Poseben poudarek je na izvirnosti in avtorski kreativnosti.

Na natečaju lahko sodelujejo izdelovalci medenjakov v treh kategorijah:

1. klasični ali tradicionalni medenjaki,

2. medenjaki z dodatki začimb in zelišč ter drugih naravnih sestavin in

3. nadevani medenjaki.

Rok za oddajo natečajnih izdelkov je 19. november 2014.

Medenjake bo ovrednotila komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja. Komisija bo izbrala najboljše medenjake znotraj posamezne kategorije in absolutnega zmagovalca izmed vseh, ki bo prejel naziv Zlati medenjak. Najboljši medenjaki z recepturami bodo predstavljeni tudi v posebni prilogi revije Jana.

Kulinarične medene dobrote

Natečaj Kulinarične medene dobrote je namenjen vsem ljubiteljem peke in kuhanja jedi z medom ali medenih jedi.

Strokovna komisija bo v obeh skupinah enakovredno upoštevala tako jedi, ki so del zgodovinskega spomina (prehranske kulturne dediščine) kot tudi sodobne, inovativne jedi.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi ljubitelji kuhanja, in sicer v dveh kategorijah:

1. medene jedi in

2. jedi z medom.

Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri jedi. Prijavitelj je lahko tudi skupina največ treh oseb. Na natečaju lahko sodelujejo različne starostne skupine in posamezniki, ki bodo razvrščeni v naslednje skupine:

1. skupina A – učenci osnovnih šol,

2. skupina B – dijaki srednjih šol,

3. študentje višjih in visokih šol in

4. odrasli.

Med sestavinami jedi, ki jih sodelujoči prijavijo na natečaj, mora biti ena od tipičnih sort slovenskega medu. Osem avtorjev najbolje ocenjenih jedi z medom se bo brezplačno udeležilo kuharske delavnice Priprava medenih jedi s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom, na kateri bodo lahko izpopolnili svoje znanje.

Razpisna dokumentacija s prijavnicami in podrobnostmi za oba natečaja je objavljena na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije, v rubriki Kulinarični natečaji (www.czs.si/medene_dobrote.php).