Mednarodna smučarska zveza je poleti preizkušala model treh serij v smučarskih skokih, pri čemer bi kot prva serija obveljal kvalifikacijski skok. Izkupiček so nato tekmovalci prenesli na naslednji dan v "klasično" prvo in posledično drugo serijo. Kvalifikacije naj bi veljale tudi za podelitev startnih številk.

Lepo v teoriji, v praksi pa številne težave

Osnovna zamisel je bila, da bi bila tekma s tremi serijami še bolj poštena. "Poleti smo doživeli streznitev. Kar je bila lepa teorija, je bilo v praksi povezano s številnimi težavami," je na srečanju z novinarji dejal Hofer.

Hofer ni skrival, da je tekma z upoštevanjem kvalifikacij naslednji dan s prvo in drugo serijo izgubila na aktualnosti. "Pokazalo se je, da nikogar ne zanima, kaj se je dogajalo dan ali dva prej, mi pa smo izgubili preglednost in aktualnost, ki sta najpomembnejši za javnost. Enako bi se zgodilo, če bi dosežke prepolovili, ali pa upoštevali le četrtino dosežka. Ljudje na tekmi niso razumeli, od kod razlika med dvema tekmovalcema, ki sta na tekmi skočila približno enako dobro."

Enake so bile težave pri razdelitvi tekmovalcev v štiri skupine s po 12 tekmovalci, saj je tudi tukaj prišlo do nepreglednosti. "Testirali smo novosti in dobili smo odgovore na številne ideje zadnjih let, a ostajamo pri starem sistemu s 50 tekmovalci v prvi seriji in 30 v drugi, ki se je evolucijsko uveljavil."

Zavrnjen tudi Weissflogov predlog o točkah za najboljše v kvalifikacijah

Dan pred tem je za večjo aktualnost kvalifikacij nekdanji nemški as Jens Weissflog predlagal, da bi najboljši v kvalifikacijah dobili nekaj točk svetovnega pokala, saj bi tako v tej seriji nastopili prav vsi. "Kvalifikacije so namenjene temu, da se število nastopajočih skrči na najboljše. Vemo, da prireditelji delajo dogodek že iz kvalifikacij, da jih prenašajo tudi posamezne televizije, a s stališča športa je pomembna glavna tekma. Prireditelji morda lahko naredijo korak naprej v kvalifikacijah z denarnimi nagradami," pa je to idejo zavrnil Hofer.

Fis dovolila majhno povečanje dresov

Zato pa je Hofer potrdil nekatere spremembe pri opremi, kjer je Fis naredila korak nazaj in dovolila majhno povečanje oblek, ki omogoča boljši občutek letalcem. Po novem bodo športniki lahko nosili tudi posebno zaščito za hrbet, Fis si želi s tem izboljšati varnost, standardizirani ščitnik pa se bo računal v telesni indeks za velikost skakalne obleke.