Pomemben je pravilen odziv otroka

Na Policijski upravi Kranj so zapisali, da je v takšnih primerih potreben pravilen odziv otroka, staršev in drugih, ki so seznanjeni s takšnim ravnanjem neznancev. "Otrokom svetujemo, naj neznancu mirno odgovorijo in hodijo naprej oziroma se od njega oddaljijo, vmes pa pokličejo starše, policijo na 113, prijatelja ali pa za pomoč prosijo naključnega mimoidočega," so zapisali na kranjski policijski upravi. Dodali so, da se otroci lahko zatečejo na primer v šolo, trgovino, knjižnico, na policijsko postajo oziroma k policistu, trgovki, gasilcu, poštarju ali starejši občanki.

Staršem svetujejo, naj v primeru vabljenja otrok v avtomobile sum najprej prijavijo policiji ter sporočijo čim več podatkov. "Če gre samo za govorice, naj policistom to tudi pojasnijo, ostalo bodo ugotavljali policisti v okviru izvajanja policijskih nalog," so zapisali na Policijski upravi Kranj.

Neznani voznik starejšega zelenega avtomobila

Kranjski policisti sicer te dni preverjajo naznanilo, da je neznani voznik v Naklem pri Kranju v začetku tedna v avtomobil vabil otroka, o čemer danes poročajo Slovenske novice. Na policiji so zapisali, da razpolagajo s podatkom, da naj bi to storil neznani voznik starejšega zelenega avtomobila, v katerem je bil tudi bel pes. "Niso pa med zbiranjem obvestil potrdili, da je voznik otroku tudi sledil, kot je bilo mogoče razbrati iz opozorila ljudi. Šlo naj bi za dva primera," so pojasnili.

Zapisali so, da so takoj po prijavi in v naslednjih dneh začeli z intenzivnim zbiranjem obvestil in preverjanjem podatkov, vendar pa osebe in avtomobila še niso izsledili.