V središču zanimanja so bili štirje nosilci olimpijskih kolajn iz Sočija, smučarski skakalec Peter Prevc, deskar na snegu Žan Košir, smučarska tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin. Manjkala je prva zvezdnica, alpska smučarka Tina Maze, ker je na treningu pred prvo tekmo sezone. Konec tedna se bo namreč v Söldnu z veleslalom začel svetovni pokal za alpske smučarke in smučarje. Potem ko so vadili na ledeniku, bo zadnje treninge pred uvodnima tekmama sezone krojila vremenska napoved, saj naj bi na tradicionalnem prizorišču uvoda v sezono v naslednjih dneh snežilo.

V preostalih panogah so pred športniki in športnicami še enomesečne priprave, pa tudi še kar nekaj negotovosti, ki so povezane z minusi na računih Smučarske zveze Slovenije (SZS) in varčevalnimi programi. Posamezne discipline še vedno ne vedo, s kolikšnimi proračuni bodo dejansko razpolagale, saj mnogi tekmovalci in tekmovalke, zlasti iz nordijskega dela, še vedno nimajo podpisanih pogodb s SZS.

Smučarji skakalci trenirajo v Kranju in Planici, kjer je sicer pravo gradbišče, saj hitijo z gradnjo letalnice, da bo marca prihodnje leto nared za finale svetovnega pokala s smučarskimi poleti, začeli pa so tudi gradnjo tekaškega stadiona. »Smo v odločilni fazi priprav, v kateri je poudarek na tehniki, zato je pomemben prav vsak skok, vsak dan. Nekaterim gre bolje, drugim ne povsem po željah in naših pričakovanjih. Realno sliko naše vrednosti bomo dobili šele na tekmah,« je pojasnil selektor reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus, ki je po dolgih mesecih čakanja, da mu izplačajo zaslužene nagrade za dosežke v olimpijski zimi, vendarle podpisal novo šestletno pogodbo s SZS po sistemu 4 leta (olimpijski ciklus) plus dve leti. »Pred menoj je izjemno velik izziv. Pričakovanja so takšna, da bomo vsako leto le še boljši,« je dodal Janus. Največ sivih las mu povzroča Jaka Hvala, ki ga čaka trnova pot, da se vrne v svetovni vrh.

Funkcionarji, ki skrbijo za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, so bili v šoku, ko so na seji zbora in odbora izvedeli, da je dolg nordijskih disciplin 1,3 milijona evrov, v katerega je vštet tudi Državni panožni center s skakalnico v Kranju. Sklepov še niso sprejeli. Ni dvoma, da bodo morali skakalci in nordijski kombinatorci v letošnji zimi privarčevati 300.000 evrov, kar se bo nedvomno poznalo tudi v zneskih pri pogodbah, ki jih morajo skakalci še podpisati.

Smučarske tekačice in tekači so včeraj kar s prireditve v Medvodah odpotovali na nove desetdnevne priprave na ledenik Dachstein v Avstriji, kjer so imeli ob zadnjem obisku zaradi lepega vremena pravljične razmere za vadbo. »Na Norveškem je že zapadel sneg, zato je bilo poletno vreme ob prihodu na Bled zame pravi šok. Ko sem šla na trening, sem se preveč oblekla, zato sem oblačila, tudi zadnjo majico, odmetavala med vadbo v hrib in jih nato pobirala, ko sem se vračala z avtom v dolino,« je pojasnila Katja Višnar, ki sicer živi na Norveškem v bližini Lillehammerja, kjer sta si ustvarila dom z olimpijskim prvakom v sprintu iz Sočija Ola Vignom Hattestadom. Vesna Fabjan, bronasta v olimpijskem sprintu, ne razmišlja le o treningu na Dachsteinu, ampak tudi že o sklepni vadbi na snegu v Skandinaviji pred prvimi tekmami svetovnega pokala. Dneve, ki preživi doma, ima načrtovane do ure natančno za trening, počitek, sponzorje, cepljenje, obisk zobozdravnika...

Drugi dom biatloncev je Pokljuka in bo zaradi varčevanja ostal vse do odhoda na prve tekme svetovnega pokala. »Snega še ne pogrešam,« pravi prvi zvezdnik Jakov Fak. Povsem drugačno mnenje ima Teja Gregorin, ki si želi, da bi čim prej lahko trenirala na snegu. Največja novost v slovenski vrsti po odhodu trenerja Tomaša Kosa, ki je bil specialist za streljanje. »Trener Velepec je prinesel spremembe v sistemu strelskega treninga. Zdaj je več poudarka na suhem streljanju, vse v želji, da bi bilo skozi sezono manj nihanj, kot jih je bilo v preteklosti,« je pojasnila bronasta olimpijska Teja Gregorin.

Deskar na snegu Žan Košir, nosilec dveh olimpijskih kolajn, še čaka, kakšno desko mu bodo izdelali za poolimpijsko sezono, da bo še hitrejši. Medtem smo od znanih obrazov pogrešali drugega deskarja na snegu Roka Marguča in tekmovalca v smučarskem krosu Filipa Flisarja. Zlasti tekmovalci, ki vadijo po svojih programih, niso najbolj zadovoljni s tistim, kar jim ponuja SZS.